Är det dags för ST att tillåta nervsnittning nu?

Travsport på Rommetravet
Annons

Idag kom beslutet från travsportens högsta insats, Överdomstolen, i den så kallade Propulsion-affären. Där konstaterades att Propulsion blivit nervsnittad och att Daniel Redén är ensam ansvarig enligt det strikta tränaransvaret.

Under de två dagar långa förhandlingarna för några veckor sedan framkom en uppgift som bara Trottosport och Sulkysport uppmärksammade. Det var när veterinären Flemming Winberg (kallad av ST) berättade att man skär av nerver i samband med gaffelbandsskador för att förbättra läkningsprocessen. Han hänvisade då till studier som visar att själva kapandet av nerver i sig är en del av den positiva effekt som uppnås vid ingreppet.

Det här uppfattade vi på Trottosport som sensationella uppgifter. I en sport där det enligt reglementet är förbjudet att nervsnitta hästar görs det ändå flera gånger varje år i samband med gaffelbandsoperationer. Många av hästarna som opererats startar senare på svenska och utländska travbanor, trots att det alltså ska finnas studier som visar att nervsnittningen i sig gör hästen smärtfri.

ST:s vd Maria Croon kallar dagens beslut från Överdomstolen för ”ett principiellt viktigt beslut”. Frågan är bara vad det innebär i praktiken. Vi vet nu, en gång för alla(?), att nervsnittade hästar inte får starta i Sverige. Är det då dags för ST att gå igenom alla gaffelbandsopererade hästar och belägga dem med startförbud, eller ska nervsnittning tillåtas? Det är rimligen dags även för ST att fatta ett principiellt viktigt beslut. Ska nervsnittning förbjudas eller tillåtas?

Foto: Nina Eriksson

Magnus Stålberg Administrator
Gillade analyserandet och charmen i sporten. Dessutom pratades det alltid trav på släktträffarna.
follow me