Norske tränaren: ”Vi behöver en ren sport!”

Den norske tränaren som larmade Det Norske Travselskap (DNT) om kobolt 2016, något som i förlängningen kunde få fast Fabrice Souloy, talar nu ut hos norska trav365.

Granskningar av trav365.no under de senaste dagarna visar att mannen som 2016 erbjöd den norska tränaren dopningsmedel, besitter läkemedelskunskap och är känd över stora delar av Norden. Han ska enligt den norska sajten varit involverad i flera hästaffärer.

Den norske tränaren, som av säkerhetsskäl önskar vara anonym, berättar att han aldrig tvekade att kontakta DNT om historien som kan läsas här.
– Jag blev chockad över att mannen som kontaktade mig först ville köpa hästen. Och efter det genom att säga att den behövde koboltklorid för att springa, efter att jag tackat nej till att sälja. Då sa han att den tidigare tränaren hade gett honom dopningsmedlet. Det kan förstås bara vara en bluff för att få mig att köpa, men jag pratade i alla fall först med min vanliga veterinär, som bad mig kontakta DNT. Så så gjorde jag och Anne Wangen (chefsveterinär DNT) tog det på största allvar från första sekund, säger han och uttrycker en beundran för Wangen och DNT:s vilja att ta jakten på dopning med största kraft.

Och har en vädjan till andra.
– Jag vill säga till andra som får erbjudanden om att nå resultat på fel väg: anmäl till antidopningspersonalen. Hur liten detaljen än är så bidrar det. För det i sin tur kan leda till något nytt som avslöjas. Det som just hänt i Frankrike visar hur viktig den här kampen mot dopning är, säger han.

Varför väljer du att gå ut med det här fallet?
– För att vi behöver en ren sport. Vi som älskar hästar måste stå tillsammans mot dopning, avslutar tränaren till trav365.no.

Henrik Ingvarsson

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me