Därför hamnade Souloy i fällan – och svensk stortränare påstås ha köpt kobolt

Hur gick det till när tränaren Fabrice Souloy gick i den stora dopningsfällan 2016? I den omfattande koboltskandal som ritade om en del av travhistorien och som Trottosport där och då var först av alla att avslöja under hösten detta år.
Norska trav365 publicerade under måndagskvällen uppgifter runt saken, kring händelser där en svensk stortränare påstås ingå.

Det är alltså norska Trav365 som presenterar omständigheterna till hur det gick till när den franske stjärntränaren Fabrice Souloy avslöjades att ha fuskat sig till topplaceringar i såväl Oslo Grand Prix som Elitloppet 2016. I det mest uppmärksammade dopingfallet dittills och vilket som sagt vi på Trottosport (bilden ovan) var de första i världen att avslöja i september 2016.

Trav365 beskriver att berättelsen härstammar från det att en norsk travtränare slår larm till Norsk Travsport (DNT). Under sensommaren 2015 köps en intressant travhäst från en av Sveriges bättre tränare. Efter en bra inledning i den nya regin ska det dock snart ebba ut.

Efter en tid får den nye tränaren plötsligt ett skriftligt meddelande via sociala medier från en person i södra Europa.
– Vad har hänt med NN (hästens namn), frågar mannen därifrån.

Tränaren svarar att det inte har hänt något. Efter det erbjuder mannen sig att köpa hästen. Han vill ha den till Malta, men den norske tränaren förklarar att den inte är till salu.

Efter blir det tyst i drygt fem veckor. Sedan kommer ett nytt meddelande från Malta. Den 19 maj, som säger:
– Jag har en del bra medicin till salu. Även kobolt, skriver mannen, vid klockan elva på förmiddagen en vanlig vardag.

Tre timmar senare, klockan 14.21, får mannen från Malta svar. Vad mannen inte vet är att det här har skett en kontakt med det norska förbundet. I detta nu pratar han plötsligt med chefsveterinär Anne Wangen hos DNT, vilken den norske tränaren har kontaktat efter sin första kommunikation med mannen, skriver trav365.no.

Här finns en plan. Tränaren ska hålla igång dialogen. Anne Wangen ställa kontrollfrågorna. Till en början så här:
– Jag skulle kunna vara intresserad av kobolt och dermorfin, om det verkligen fungerar på trötta hästar. Hur använder jag det och kan du skicka det till mig?

Det är frågeställningen i det första steget i att testa säljaren.

Klockan 15.28 svarar mannen och lämnar en detaljerad beskrivning beträffande användning och frakt. Han berättar också att tränaren till hästen som köptes in i Norge året innan, en känd svensk travtränare, har varit en stor kund hos honom. Han är därför säker på att den ”ovillige miljonären” ska kunna börja prestera igen.
– Hästen kommer att ’flyga med detta’, säger han.

I samarbete med norska trav365 har Trottosport tagit del av uppgifterna, och namnet på den större travtränaren från Sverige, vars häst har sålts till Norge. I konversationen påstås det följande om svensken, att: han ”köper, men berätta inte för någon” och ”köper mycket grejer från mig”:

Samtidigt listar han tre hästar som ska gått på dessa dopningsmedel. Två av de tre var vid den tiden vinnande hästar på Malta.
– Jag säljer kobolt till Frankrike, Belgien och Sverige. I Europa har alla mina kunder fått bra resultat, hävdar mannen.

En tid senare är storloppssäsongen i gång och det är en dryg vecka kvar till Elitloppet. Anne Wangen bestämmer sig för att de i detta skede ska göra ett testköp av mannen, för att se om leveranser verkligen sker.

DNT kontaktar därefter den norska Tullen, och på ett möte med dem gör de klart planen. Att de inte ska beställa något som är förbjudet i Norge, att inte provocera, för att inte riskera något som kan äventyra kommande åtgärder i den hemliga planen. De bestämmer sig för att beställa magsårsmedicin av samma typ som finns på recept i Norge. Med levereras vid tränarens dörr, bekostat av DNT, och ifall det skulle stoppas i tullen, och tränaren fick problem, skulle de hänvisa till kontaktpersonen.

Så skedde, och några dagar senare anlände fem tuber Gastrogard till tränaren.

DNT hade i detta nu ett specifikt fall, och bevis på att mannen från Malta skickade ut drogerna/dopningspreparaten, och efter detta iscensattes en plan för Oslo Grand Prix. I en plan i att samtliga i Norges största lopp skulle testas för kobolt.

Något som den 12 juni får till följd att Your Highness, Un Mec d’Heripre, Lionel och Timone Ek ska visa sig testas positivt. Testerna samlas in och resultatet är tillgängligt en tid senare. Sverige får därefter besked om saken och då skickar de sina Elitloppstester för ny analys för kobolt. Och får även de positiva resultat …

Enligt trav365 vill DNT:s chefsveterinär Anne Wangen i detta nu inte kommentera omständigheterna, utan hänvisar till sin tystnadsplikt.

Henrik Ingvarsson

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me