Dokument Westergaard: Varför blundar så många?

Historien kring Bo Westergaard, Danmarks dominerande travtränare, äger alla ingredienser av den fula baksida som travsporten kan vara. En sport som kan vara så fantastisk å ena sidan; förförande, spännande, vacker, kärleksfull, en plats där olika typer av människor möts och förenas. I bland annat just i gemensam kärlek till hästarna.

Och så kan den å andra vara så som just här. Där pengar och strålkastarljus är allt. I tystnadskultur. I omdömen som försvinner. Där korruption råder. Där vänskapsrelationer gör att alla gränser suddas ut, såväl inom media som för ägare och uppfödare, ja även totospelare. Där målvakter används och utnyttjas. Där människor förblindas av segerns sötma och tjusigt putsade pokaler istället för att ta ställning och på riktigt bry sig om sporten.


Det är på våren 2015 som en till Trottosport ytterligt initierad källa tipsar det Norska Travförbundet om Bo Westergaard. Han berättar för förbundet vad han tror sig veta. Men han är inte ensam om det. Han är vid tillfället en av ett flertal tipsare när det gäller uppgifter och misstankar som riktas mot Bo Westergaard, dansken vilken sedan 2014 bedrivit sin professionella travträningsverksamhet i Norge.

Efter en tid med inkomna uppgifter gör så DNT (Det Norske Travselskap) med chefsveterinär Anne Wangen i spetsen ett oanmält besök hos Bo Westergaard. Och detta tillslag hos Westergaard innebär mycket riktigt att fem av hans hästar fastnar i dopningtest, den 29 april 2015. Samtliga prover innehåller höga värden av DMSO. Efter en lång utredning döms Westergaard så småningom till två års avstängning, efter att det ansetts att just det karenstidsbelagda DMSO har använts i strid med reglerna på ett överlagt och systematiskt sätt.

Den anställde hästskötaren Anette Skårsnes tar vid tiden istället över verksamheten, åtminstone på papperet. Anette Skårnes erhåller sin travlicens i oktober 2016, och tar som sagt då över Bo Westergaards hästar – och träningsanläggningen Holt Gård i Klöfta. I samband med detta får Skårnes skriva på ett avtal som säger att hon inte får samarbeta med den avstängde Bo Westergaard, vars flertal av hästar gick till just Skårnes. Men vid ett – återigen – oanmält besök från DNT visar det sig att så inte är fallet.
– Vi upptäckte att Westergaard och Skårnes tränade häst tillsammans. Westergaard körde Thai Navigator som är en häst som står på Skårnes träningslista, sade DNT:s Hanne Säbö till tgn.no vid tillfället.

Skårnes mister här sin tränarlicens med omedelbar verkan, meddelar i samma veva att hon tar konsekvenserna av det som hänt och slutar som travtränare – och har sedan den dagen överhuvudtaget inte figurerat i travsporten. Skårnes är alltså den som här får ta smällen – och som kastas ut från sporten.

Westergaard ser sig vid tillfället, 2015, orättvist behandlad, och uttrycker bland annat:
– Jag är väldigt tagen av allt detta. Jag överväger eventuell överklagan. Jag är oenig med domen och känner mig felaktigt dömd. Jag tar ansvar för att hästarna hade DMSO i kroppen, men det är inte gjort med mening.


Någon överklagan görs dock aldrig och Westergaard lämnar i den här vevan Norge för att flytta hem till Danmark. Där han 2018 erhåller licens, med Aalborg som hemmabana. Han får dock inte licensen från Dansk Travsport utan förbehåll. I samband med tilldelningen, den 29/8 2018, upprättas ett avtalsultimatum, som lyder (se också bilden från den nyliga domen):

Bo Westergaard beviljas A-licens av DTC på särskilda villkor:
Villkoret som är kopplat till licensen är att Bo Westergaard följer gällande bestämmelser. I synnerhet reglerna angående medicinering och dopning. En överträdelse av bestämmelserna om medicinering och dopning kommer, beroende på överträdelsens art, leda till ett permanent indragande av uppdragstagarens licens.

Kort uttryckt: en enda dopningsöverträdelse ytterligare – och Westergaards tid som travtränare är/ska vara över.


Karriären i Danmark tar direkt fart. Man kan lugnt konstatera att Westergaard sedan dess varit den ledande tränaren i landet. Han startar med framgång även sina hästar i bland annat Sverige och figurerar inte sällan i V75-sammanhang. Stöttad av stora ägare och uppfödare, från hela Norden.
2022 vinner Westergaard för första gången Danskt Travderby, med andelshästen Get A Wish, ett andelskoncept som har den norske tipsexperten och spelaren Espen Edvardsen som ansvarig ”primus motor”. Något han för övrigt har – just den rollen – för flera hästar i Westergaards stall.

Allting rullar på, fram till juli i år. Dagen då analysen av ett dopningsprov kommer att komma att presenteras; ett positivt sådant efter ett lopp i Skive den 30 april. Där det konstateras att hästen I.D.Exeptional innehaft det lugnande medlet butorfanol i kroppen. Ett lugnande och smärtstillande medel. Där flera veterinärer Trottosport varit i kontakt med säger att det absolut vanligaste sättet att ge en häst detta är via injektion.

Finns det då några andra kända fall kring just Butorfanol och hästkapplöpning? Nja, särskilt många av dem är svårt att hitta, men ett intressant från 2011 finns. Då handlade det om den amerikanske galopptränaren Richard Dutrow. Och en häst vid namn Fastus Cactus, vilken testade positivt för medlet.

Denne Dutrow är och har varit en mycket kontroversiell tränare, och bevisligen en återfallsförbrytare. Fram till 2011 hade han brutit mot diverse olika saker kring reglerna hela 64 gånger, i nio olika stater i USA. I samband med Butorfanol-dopningsavslöjandet hos Dutrow fann man också injektionsnålar i hans stall. För detta specifika fall stängdes Dutrow av i 90 dagar. Sin tidigare bestraffningshistorik till trots hade Dutrow vid det aktuella tillfället ingen aning om varifrån vare sig ämnet Butorfanol eller injektionsnålarna kom.

En betydligt längre avstängning skulle bli aktuellt lite senare det året. I april i år, 2023, återkom nämligen Richard Dutrow, nu fyllda 63, efter en tio år (!) lång avstängning. Detta på grund av ett antal överträdelser, som inkluderade fynd av sprutor fyllda med otillåten medicin i sitt stall. Också detta alltså efter ett tillslag 2011, och vars dom sedan föll 2013.

Få kända fall alltså, kring detta Butorfanol. Där ett starkt sådant som finns alltså är hos nämnde Richard Dutrow. Och så dyker medlet plötsligt upp, 2023, hos en tidigare för systematisk dopning avstängd Bo Westergaard.

Westergaard säger sig inte ha en aning om hur I.D.Exceptional fått i sig det aktuella medlet, bland annat i en uppmärksammad intervju i en V75-sändning i teve under stochampionatshelgen på Axevalla. Precis som han hävdade i Norgefallet 2015. Det intressanta är dock att han nu ändrat sin version kring just de tidigare dopningsärendena. Han har istället upprepat i intervjuer uttryckt att han nu ”blivit en bättre människa”, att han förstår om folk inte litar på honom, att: ”jag har gjort fel i mitt liv tidigare, men det är saker jag jobbat med – och så händer det här”.
Kort sammanfattat: sommaren 2023 erkänner Westergaard hastigt och lustigt alltså att han ljugit om sina förehavanden från Norgetiden.


Efter det att även B-provet för I.D.Exceptional konstaterats positivt sätts en utredning igång kring fallet. Av den danske travjournalisten Karsten Bønsdorf får Westergaard hjälp att skriva ett pressmeddelande, (EDIT: något norska trav365.no avslöjade) ett budskap i försvarsställning som publiceras på Bønsdorfs sajt travservice.dk.

Hästarna får i väntan på dom fortsätta starta som vanligt, inte sällan med framgång. Och med fortsatt stöttning från ägare, uppfödare, journalister – och spelare.

Den svenska facktidningen – sportsliga organet – Travronden ser exempelvis inga problem med att upprepat fortsätta anlita Espen Edvardsen som spelexpert. Edvardsen; ägare och den andelshästansvarige hos Bo Westergaard. Och den danske Karsten Bønsdorf poserar glatt tillsammmans bland flera andra med Westergaard (bilden) vid en auktionsresa i Lexington under hösten. Där en annan som syns på bilden är den store hästägaren Knut Erik Ravn.


Trots sin historik och beskedet om det positiva dopningstesten i juli, bjuds Westergaards häst Get A Wish in till VM-loppet på Yonkers i New York i september. Från loppet offentliggörs precis som varje år vilka medikamenter respektive deltagare behandlas med dagarna innan löpningen. Här har alltså Westergaard möjligheten att visa omvärlden sin inställning till just medikamenter; i ett … ska vi kalla det … ’titta, jag nyttjar minsann ingenting i onödan’.

Men så blir inte fallet, istället är det ”full lista” av medel för Get A Wish. Till skillnad från de flesta andra deltagares, som gapar tomma. Bland annat ges Get A Wish, precis som den franske Etonnant, Banamine, den amerikanska motsvarigheten till Finadyne, två dagar före loppet. Något som Flemming Winberg, chefsveterinär på Evidensia beskriver så här:
Det är inte emot reglerna, men det ser inte roligt ut, i detta ett antiinflammatoriskt och smärtstillande preparat. När inflammationen försvinner i kroppen så försvinner smärtan. Det kan dämpa smärta och är ett försök att modellera saker och ting som inte fungerar”.


Bland de svensklicensierade kuskar som efter det positiva dopningsbeskedet i somras kört åt Bo Westergaard kan nämnas Ulf Ohlsson, Bernardo Grasso och Zeb Jonasson.

En som däremot efter beskedet i juli tackat nej är lärlingen Malte Handfast.

Nämligen vid tiden för Lärlings-SM på Åby, där han ratade Bo Westergaards travare.
– Det hade inte känts bra att vinna SM med hans hästar, säger den 19-årige kusktalangen.


Tre dagar före jul kommer så domen från dansk travsport, vilka i sin tur fått en rekommendation efter det att Skandinaviska Dopingkommitén berett ärendet. Någon livstidsdom enligt den klausul som inrättades 2018 blir det dock inte. Westergaard döms istället till 2,5 års avstängning och 75.000 danska kronor i böter. I domen står bland annat:
Vid fastställandet av påföljden lägger nämnden vikt vid att det inte påträffats bevis för att medicineringen av hästen är gjort med uppsåt. Men Skandinavisk Dopingkommitté (SDK) gör bedömningen att det handlar om grov oaktsamhet vilket Bo Westergaard bär ansvaret för. Medicineringen har gjorts med smärtstillande, receptbelagt, preparat som enligt SDK har flera prestationshöjande effekter. Kommittén konstaterar dessutom att preparatet måste ges av veterinär”.

Någon rimlig förklaring från Westergaard hur ämnet hamnat i hästens kropp finns inte.
– Det gör ont. Men jag har gott samvete, vet att jag är oskyldig och självklart kommer jag att överklaga domen, är Westergaards kommentar efteråt. Detta till … just det, Karsten Bønsdorfs sajt travservice.dk.

Precis som i Norge 2015 alltså, uttrycks oskuld. Det som Westergaard senare ändrat version från och omständigheter han – frivilligt eller ofrivilligt – erkänt att han ljög kring.


Hos travservice.dk och deras podcast, som Henrik Dyhrberg och Karsten Bønsdorf driver, sägs det öppet i avsnittet som sändes 9 augusti ifjol, att det troliga scenariot – OM Bo Westergaard skulle stängas av – är att stallets försteman Nicklas Korfitsen i så fall tar över verksamheten. ”Till dess att Westergaard är tillbaka”, som det uttrycks i podcasten.

Enligt dansk travsports licensbestämmelser (se nedan) måste dock detta ske fullständigt utan att Bo Westergaard på minsta vis är involverad.


Dagen efter domen förkunnades överklagade mycket riktigt Westergaard. Nu är det upp till den danska Överdomstolen att ta upp ärendet. Och döma.

Tills dess, troligen i månader framåt, kan Westergaard fortsatt bedriva sin verksamhet.

Henrik Ingvarsson
henrik.ingvarsson@telia.com

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me