Har Stall Zet nått vägs ände?

Annons

Har sanningen hunnit i kapp Bengt Ågerup?

Tingsrättens beslut om att frysa Ågerups eventuellt dolda tillgångar innefattar också den travverksamhet som finns i Stall Zet.
Att Ågerup har en skatteskuld till staten på svindlande 1,6 miljarder är allmänt känt. Även om Ågerup själv hävdar att han inte är, eller har varit, skattskyldig i Sverige.

Nu verkar det som om Skatteverket har fått ett genombrott. Troligen med hjälp av den granskning som STV:s Uppdrag granskning redovisade under veckan som gått.
De granskande reportrarna försöker leda i bevis att Bengt Ågerup slussat pengar till olika bolag i ”fiffiga” upplägg. Pengar som i så fall borde ha tillfallet den svenska staten.

Det som länge förvånat mig är att Bengt Ågerup så envist vägrat att betala sin skatteskuld. Men tanke på alla miljarder han har tjänat så har det förstås funnits ekonomiska möjligheter till det. I stället för att ständigt bli uthängd som Sveriges största skattesmitare kunde han ha njutit av livet var som helst i världen. I stället för att bli ifrågasatt kunde han åkt runt på travbanorna och roat sig med att ta emot pokaler och applåder i vinnarcirklar.

Vad som händer framöver är svårt att överblicka. En syssloman har utsetts av tingsrätten. Det innebär att han ansvarar för verksamheten i Stall Zet. Tingsrätten går uppenbart på linjen att Bengt Ågerup fortfarande är ägaren till travverksamheten. Därför har Daniel Redén fråntagits det operativa ansvaret. Redén är ju både tränare och vd i Stall Zet. Sysslomannen kommer alltså att ha sista ordet när det gäller Stall Zets verksamhet framöver. Där en planerad satsning i Frankrike kan bli inställd.

Däremot finns det andra hästar i Daniel Redéns häst som inte ingår i sysslomannens uppdrag. Hästar som är aktuella för Frankrike. Jag tänker då i första hand på Hail Mary, Indy Rock och Kentucky River. Kanske även Admiral As?

Om beslutet om kvarstad håller i alla instanser kommer sannolikt Stall Zet att upplösas. Tillgångarna kommer att på något vis säljas.

De fina travhästarna kommer att skingras för vinden.

LP