Slump eller inte för Westergaard?

Annons

Föga oväntat kom under tisdagen beskedet om att även B-provet på Bo Westergaards häst ID Exceptional var positivt. Detta efter att det för några veckor sedan framkom att den tidigare norske kriterievinnaren testades just positivt i ett dopningsprov efter en start på Skive travbana i Danmark den 30 april i år.

Bo Westergaard har sedan A-provets avslöjande kunnat fortsätta sin verksamhet och tävla med sina hästar, både i Danmark och Sverige. Och även nu, efter B-provets utslag kan han göra detsamma. Till exempel stundar ju inom kort Derbykval- och final i Danmark, där Westergaard i högsta grad är aktuell. Utredningen beräknas nämligen ta upp emot sex veckor.

B-provet visar, liksom A-provet, en otillåten koncentration av ämnet butorfanol som finns på sportens lista över karenstider”, skrev det danska DH Sport i ett pressmeddelande under tisdagen.

Westergaard, som ju 2015 – då verksam i Norge – stängdes av i två år för systematisk dopning, har sedan det hela blev känt bedyrat sin oskuld i fallet med ID Exceptional. Något han gör också efter tisdagens besked.
– Kort sagt. Nu ska det utredas hur hästen fick i sig ämnet. Det är nästa led i det hela. Nu får de som kan det här kartlägga. På ett sätt känns det bra att gå vidare och att kunna blicka framåt och jag hoppas de kan hitta anledningen till hur det gått till. Jag har ingen aning. Som jag tidigare sagt förstår jag att folk inte litar på mig med min tidigare historik, sade Bo Westergaard till Trav365.

I den andan uttryckte sig Westergaard för övrigt även 2015. Efter domen på två års avstängning sade han:
– Jag är väldigt tagen av allt detta. Jag överväger eventuell överklagan. Jag är oenig med domen och känner mig felaktigt dömd. Jag tar ansvar för att hästarna hade DMSO i kroppen, men det är inte gjort med mening.

I samband med detta nya fall, det aktuella med ID Exceptional, har han dock ändrat sin version kring de tidigare dopningsärendena. Han har istället upprepat i intervjuer uttryckt att han nu ”blivit en bättre människa”, att han förstår om folk inte litar på honom, att: ”jag har gjort fel i mitt liv tidigare, men det är saker jag jobbat med och så händer det här”.


Ämnet i det aktuella ärendet då? Butorfanol, som ju är substansen det handlar om den här gången. Ett lugnande och smärtstillande medel, som det beskrivs. Flera veterinärer Trottosport varit i kontakt med säger att det absolut vanligaste sättet att ge en häst detta är via injektion.

Finns det då några andra kända fall kring just Butorfanol och hästkapplöpning? Nja, särskilt många av dem är svårt att hitta, men ett intressant från 2011 finns. Då handlade det om den amerikanske galopptränaren Richard Dutrow. Och en häst vid namn Fastus Cactus, vilken testade positivt för medlet.

Denne Dutrow är och har varit en mycket kontroversiell tränare, och bevisligen en återfallsförbrytare. Fram till 2011 hade han brutit mot diverse olika saker kring reglerna hela 64 gånger, i nio olika stater i USA. I samband med Butorfanol-dopningsavslöjandet hos Dutrow fann man också injektionsnålar i hans stall. För detta specifika fall stängdes Dutrow av i 90 dagar. Sin tidigare bestraffningshistorik till trots hade Dutrow vid det aktuella tillfället ingen aning om varifrån vare sig ämnet Butorfanol eller injektionsnålarna kom.

En betydligt längre avstängning skulle bli aktuellt lite senare det året. I april i år, 2023, återkom nämligen Richard Dutrow, nu fyllda 63, efter en tio år (!) lång avstängning. Detta på grund av ett antal överträdelser, som inkluderade fynd av sprutor fyllda med otillåten medicin i sitt stall. Också detta alltså efter ett tillslag 2011, och vars dom sedan föll 2013.


Få kända fall alltså, kring detta Butorfanol. Där ett starkt sådant som finns alltså är hos nämnde Richard Dutrow. Och så dyker medlet plötsligt upp, 2023, hos en tidigare för systematisk dopning avstängd Bo Westergaard.

Det kan såklart handla om slumpen. Det kan naturligtvis inte uteslutas. Samtidigt som man inte kan låta bli att känna att det hela möjligen kan säga någonting.

Vad utredningen sedan till sist kommer fram till är bara att avvakta.

Henrik Ingvarsson
henrik.ingvarsson@telia.com

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me