Francesco ba: ”Säg till när ni är beredda”

Till en början bara: jag blir lätt provocerad över att han tydligen ska kallas ”Frasse”. I stallet. Eller förlåt. Inte ”lätt”. Jag blir provocerad.

När det finns så många andra härligheter man kan kalla Francesco Zet för. Som sagt, namngiven efter prinsen av Rom, Francesco Totti, han ju är. Han som förfogat över så många olika benämningar under sin unika karriär. Eller … sitt fotbollsliv. Francesco Tottis tid som spelare var ingen karriär. Den var ett kall. För staden Rom. Och för AS Roma. Per Roma e per la Roma.

Er Pupone, Il Capitano, Il Bimbo d’Oro. Francé. Tottigol. Il gladiatore giallorosso, Il Re di Roma. Några av alla vackra. Däremot inte … ”Frasse”.

Fast om vi bortser från just detta debacle – ja, jag skriver det igen. Francesco Zet är som ingen annan. Som ingen annan travhäst, någonsin. Jag tar in den formen av luft – på nytt. Han är som tenoren som vet att han snart kommer att ta en scen i besittning, fullständigt omfamna den, och aldrig släppa den ur sitt grepp. Han är som vår egna Birgit Nilsson, operasångerskan som alltid med hela sitt väsen visste att hon var bäst i sin genre. Francesco Zet är som Totti och Maradona på samma gång.

Francesco Zet stannar på banan när det är två minuter till start, står blixt stilla, och liksom ser ut att tänka ba, ”säg till när ni är beredda. Så får vi väl springa lite om det då”.

Hans baksteg är långt som en djup sjö. Framsteget njutbart som en vårbäck. Kroppen ger intrycket av att konstant verka både oförställt och obrukat. Det är inte ett enda hack i skivan. Under lördagen gäspade han under 1.09 sista varvet när han ”okej då, jag tar mig väl förbi då”. Han såg att kunna springa minst ett varv till i samma spänst. Efter ett uppehåll på ett halvår och en massa avlande längs vägen.

Efter den Umåker-årsdebuten så vill vi nu alla se honom i Solvallas Internationella Elitlopp. Han skulle göra en redan underbar sista-söndagen-i-maj till något unikt. Är han bättre än en San Moteur i toppskick? Kan man ens vara det?

Ja, jag tror ju det. Att han är det. Och fransmännen som i toppform kommer. Och Önas Prince, Hail Mary och alla de andra.

Jag är dock fortsatt pessimistisk när det gäller att han verkligen kommer till start om två veckor. Men jag hoppas, av hela mitt bultande Roma- och travhjärta. Francesco Zet skulle som sagt ge Elitloppet 2023 en fullkomlig undantagsstatus. Från toppklass till … något vi knappt sett maken av.

Så. Forza tottigol. Daje capitano.

Henrik Ingvarsson

Foto: Skärmbild ATG Live

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me