Nytt ST-vapen mot dopning: milkshakemaskin

Övervakningsstall, ökade spaningsresurser, hunden Lykke.
Svensk Travsport har på senare år skärpt arbetet när det gäller att komma åt problemen med dopning.
Sedan en tid tillbaka förfogar man nu också över en så kallad ”milkshakemaskin”!

Det var i samband med den stora tävlingsdagen på Åby i lördags, med finaler i såväl Pokalloppen som Paralympiatravet, som saken i skymundan dök upp i ett teveinslag på Travronden. Utan att få någon följdfråga sade Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport (ST), att man under lördagen på Åby utöver de tidigare arbetssätten också använde sig av just en ”milkshakemaskin”.

Benämningen ”milkshake” brukar användas som term vid så kallad slangning av en blandning av substanser som bikarbonat eller citrat. Vilket genom nässvalgssondning – så kallad slangning – tillförs hästen. Detta gör att den inte känner av mjölksyra på samma sätt som de gör i normalt tillstånd, och hästens tröskel för trötthet höjs väsentligt. För att upptäcka denna form av dopning måste testet ske innan loppet, eftersom substanserna försvinner ur kroppen under en fysisk prestation som ett travlopp innebär. Det har alltså tidigare därmed varit svårt att komma åt denna form av prestationshöjande ”aktivitet”.

Nässvalgssondning.

Mattias Falkbåge (bilden högst upp) bekräftar och berättar för Trottosport att man numera förfogar över en egen milkshakemaskin på ST.
– Ja, så är det. Jag har tidigare valt att inte prata så mycket om den. Den användes en del förra året och för i år så kommer vi nyttja den än mer. Det kommer bli en blandning av slumpmässiga och riktade prover under olika tävlingsdagar under året. Sen tar vi med den vid behov vid olika riktade kontroller och insatser. Vi håller lite extra koll på några hästar och de har testats eller kommer testas vid ett bra tajmat tillfälle.

Henrik Ingvarsson

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me