UPPDATERAD: Elitloppsinbjuden tränare dömd för dopning 2020

Nyligen bjöds den australiensiska stjärnhästen Just Believe in till Solvallas Internationella Elitlopp 2023. Och dess tränare Jess Tubbs.

Så sent som 2020 dömdes just denna Tubbs för dopningsbrott i Australien.

Det var hästen Cash Lover som efter ett lopp i Ballarat den 8 januari 2020 upptäcktes med medlet Aminorex i kroppen. Ett preparat som liknas som en substans nära besläktad med det centralstimulerande narkotiska preparatet metamfetamin.

För detta stängdes hästen initialt av i tolv månader, medan tränaren Jess Tubbs fick 750 dollar i böter. Tubbs erkände sig skyldig till det hela och hennes förklaring till hur hästen fått i sig preparatet var att det måste ha skett vid den paddock Cash Lover befunnit sig vid. Edit: Ett straff som senare drogs tillbaka.

Enligt ett uttalande i Aftonbladet 2011, ska ST:s dåvarande chefsveterinär Peter Forssberg ha beskrivit den aktuella substansen enligt följande:
– Det rör sig om ett livsfarligt ämne som gör att hästarna inte känner någon trötthet då det tar bort kroppens signaler. Hästarna springer tills de vinner eller dör.

Solvallas sportchef och Elitloppsgeneral Anders Malmrot hör efter fem timmar av sig och svarar följande på frågan huruvida han hade vetskap om saken:
– Ja, fast hon behövde aldrig betala böterna, då det framkom att hästen som hade medlet i sig hade fått i sig ämnet via en växt i hagen bredvid.

Just precis den förklaring som står att läsa i domen alltså, apropå hur det narkotikaklassade medlet hamnade i den aktuella hästens kropp.
Och det här är ingenting som man förtydligar när man bjuder in en häst till Elitloppet?
– Nej jag såg ingen anledning till det, svarar Anders Malmrot.

Henrik Ingvarsson

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me