Calgary Games – farsen med ett trist slut

Beskedet under lördagseftermiddagen om att Calgary Games inte kommer till start i morgon kom inte som någon särskilt stor överraskning. I synnerhet inte för er som lyssnar på vår podcast.

Den som följt de senaste dagarnas rapporter från Grosbois har sannolikt anat att allt inte har stått rätt till. Mellan raderna har det gått att läsa hur osäker tränaren Timo Nurmos har varit.

Nurmos har hela tiden haft garden öppen bakom dimridåerna. Efter ett träningsjobb i torsdags fick vi veta att Calgary Games kändes bra. Samtidigt meddelades att ett blodprov hade tagits på hästen. För säkerhets skull.

Allt verkade klart

Igår kom beskedet om att blodprovet inte visade något negativt. Därmed var det klart för start. Åtminstone trodde jag det. Så var det inte. Innan Timo Nurmos ville ge grön flagg skulle hästens hals undersökas.

Vid tretiden på lördagen fick vi veta att Calgary Games inte var redo för morgondagens Prix d’ Belgique. I en kommuniké från delägaren, Menhammars stuteri, var anledningen ”en lindrig halsinfektion”.

Det här innebär att Calgary Games inte heller kan starta i Prix d´Amerique om två veckor. Loppet där sexåringen skulle kröna sin fantastiska karriär. Loppet som skulle innebära ytterligare efterfrågan om hans dyra tjänster i aveln.

Calgary Games har länge varit förhandsfavorit hos spelbolagen inför Prix d’Amerique. I perioder har vinnaroddset varit en bit under tre gånger. Innan gårdagens besked stod Calgary Games i tre gånger jämnt.

Uppenbart har många spelare verkligen trott på att Calgary Games var den häst som skulle vinna Prix d’Amerique. Vi kan ana att ganska stora spel har satsats på den svenska hästen.

Under lördagen makulerades dessa insatser. Pengarna är förlorade. Samtidigt ökade naturligtvis möjligheterna för de spelare som satsat på andra hästar som vinnare.

Oklara besked i svårbegriplig fars

Allt som hänt runt Calgary Games den senaste tiden kan betraktas som en fars. Information har varit återhållsam – och tvetydig. Något riktigt besked om hur statusen på Calgary Games var har vi inte nåtts av.

Nu vet vi. Calgary Games är inte i skick att starta i morgon. Om det beror på en lindrig halsinfektion eller något annat lär vi aldrig få veta.

Calgary Games kommer att återvända till Sverige. Han skall förberedas för den kommande avelssäsongen på Menhammar.

Det troliga är att missen i Prix Tenor de Baune för två veckor sedan blev Calgary Games sista start. I så fall blev det bara elva starter. Han vann tio av dessa.

Om karriären är över kommer vi att minnas Calgary Games som en av de mest talangfulla travhästar som har fötts i Sverige.