Inga muntra miner – ändå startar Calgary Games

Bilden som den franska facktidningen Paris Turf publicerade under förmiddagen (se ovan) gjorde mig bekymrad.

Tränaren Timo Nurmos ser uppgiven ut. Bakom hästen syns Menhammars veterinär Johan Helander. På behörigt avstånd. Det känns som om han vill vara en bit bort från tränare Nurmos.
På bilden finns också Daniel Olsson. Han som är försäljningschef på Menhammar. Olsson verkar skicka ett sms till någon. Ett besked om hur det blir med Calgary Games i Prix de Belgique?

Av bilden går inte att utläsa någon form av munterhet. I stället verkar stämningen vara tryckt. Just då skulle jag nog gissat att starten i Prix de Belgique var uppgiven.
Efter veckor av spekulationer har vi till slut fått besked. Dimridåerna har skingrats. Många har varit kritiska till hur Timo Nurmos har hanterat informationen. Calgary Games tillhör travsportens fixstjärnor. Därmed följer behovet av att få veta.
Timo Nurmos är ingen muntergök. Han tiger hellre än han pratar. Inför dagens besked har han varit mer tystlåten än vanligt. Vilket många har tolkat som att resan mot Prix d´Amerique inte varit helt bekymmersfri.

Nurmos kunde löst det här på ett ganska mycket bättre sätt. Helt enkelt meddelat att han ville vänta med besked tills han var säker på att hästen var i skick för att kunna tävla på söndag.
Efter den snöpliga galoppen i Prix Tenor de Baune var förklaringen att Calgary Games blivit hovöm. Att banunderlaget, det som ofta benämns stybben, varit för vasst.
Sannolikt var det inte hela förklaringen. Sedan dess har tränare Nurmos och hans veterinärer jobbat hårt för att få Calgary Games i stridbart skick. Nu vet vi att deras insatser varit framgångsrika.

För många supportrar är detta förstås ett hyfsat positivt besked. I synnerhet för de som bokat resor till Paris den sista helgen i januari. Nu finns ju möjligheten att Calgary Games kvalar in till Prix d´Amerique. Även de spelare som har investerat på Calgary Games fick upp hoppet igen. Calgary Games har hos spelbolagen länge varit favorit i Prix d´Amerique. Till märkligt låga odds. Det tyder på många och stora spel. Pengar som nu fortfarande lever.

Ändå finns förstås frågetecken. Är Calgary Games i tillräckligt bra form för att vara bland de tre första i Prix de Belgique? Och därmed kvala in till det stora slaget.

På söndag får vi svaret.

LP

Foto: Paris Turf