Mot Prix d’Amérique – det vet vi alla

V86 med jackpott. Fyra försök till Svensk Uppfödningslöpning. Två på Solvalla, två på Jägersro.
En ganska stor travdag alltså. Ändå var det ett kvallopp som tilldrog sig störst intresse. Sådana lopp som nästan alltid går under radarn.

Den här kvällen blev annorlunda. Samtidigt som det vreds och vändes med odds och värdet på V86 ville alla veta mer om kvalloppet. Veta vad tränaren Timo Nurmos sa. Vilka superlativer kusken Björn Goop kunde leta fram.

Onsdagskvällen handlade förstås om Calgary Games. Från några minuter innan fem, då Calgary Games defilerade inför den ganska lilla publiken på Solvalla. Tills vi lade huvudet på kudden och slöt ögonen. Fortfarande med den vackre Calgary Games närvarande i skallen.
Calgary Games travade alltså 1.11,7/2 140 meter. Ingen annan häst har tidigare sprungit fortare i ett kvallopp. Calgary Games sprang också under det gällande svenska rekordet. När han dessutom gjorde det i en imponerande elegant stil höjdes upplevelsen ytterligare. Och inte verkade han särskilt trött.

För tränaren Timo Nurmos var det naturligtvis ett skönt besked. För travsporten blev det som en starkt lysande stålkastare mitt i elkrisen. Calgary Games fick oss att, åtminstone för en stund, glömma novemberrusket.

Många har väntat på det här livstecknet från Galgary Games. Några sitter på redan betalda biljetter till Paris i slutet av januari. Alla vill se denna unika häst i Prix d’Amérique.
Några direkt uttalade besked fick vi dock inte igår. Det pratas i skägget. Mumlas i stället för att sprida PR kring den sport som sannerligen skulle må bättre av positiva, stort uppslagna, rubriker. NU SIKTAR VI PÅ PRIX D’AMÉRIQUE!

Det alla mer eller mindre insatta förstår verkar vara svårt att bekräfta för kretsen kring Calgary Games. Den som inte tror på att Timo Nurmos och Björn Goop har pratats vid om vägen fram till Prix d’Amérique; räck upp en hand.

Calgary Games har hittills gjort nio starter. Han var vunnit i alla. Han kommer sannolikt att göra två starter till innan Prix d´Amerique. Kanske till och med tre. I så fall har han gjort tolv eller 13 starter när det är dags för världens tuffaste travlopp.

Vid en titt bland tidigare vinnare i Prix d’Amérique är Offshore Dream den som hade gjort minst antal starter. När Offshore Dream vann loppet 2008 hade han 19 starter bakom sig. När Readly Express vann 2018 hade han gjort 25 starter innan det stora loppet. Att långa segerrader kittlar det vet vi. Det var just därför Legolas bjöds in till VM-loppet 1983. När det gäller Prix d´Amerique är Tenor de Baune unik när det gäller antalet segrar. Han kom till loppet obesegrad. Hade 29 raka segrar när han vann Prix d´Amerique 1991.

Till sist: Att segertiden igår för Calgary Games inte kan räknas som svenskt rekord förstår de flesta. Den rutinerade hästsportjournalisten Claes Freidenvall håller inte med. Han tycker att rekordet inte blir noterat beror på ”travförbundets mossiga regler”.

Lennart Persson