Bland det djävligaste jag sett

Lördagskvällen avnjöts med en god pasta. Några glas rödvin. Ett glas grappa. Så långt var det en glad kväll. En god kväll.

Som avrudning skulle vi se på det så kallade VM-loppet i trav. International Trot. Yonkers Raceway. New York.
Det kändes lite speciellt eftersom en välkänd krögare här i Skövde fanns med i loppet. Som ägare till Stoletheshow, som delägare i Ecurie D. Süleyman Yüksel var på plats i New York för att se sina båda hästar tävla. Som båda tillhörde favoriterna.
Stora pengar stod på spel. Förstapriset var drygt fem miljoner svenska kronor.

Nu blev det ingen utdelning alls för Skövdekrögaren. Ecurie D. ledde länge men gav upp helt när loppet skulle avgöras. Den elegante hingsten var alldeles för ivrig denna dag. Han ödslade sina krafter utan att kusken Åke Svanstedt kunde göra något.
Det stenhårda tempot fällde även Stoletheshow. Han fick trava utvändigt utan någon rygg. En hopplös uppgift. Stoletheshow var tidigt slagen.

Stoletheshow representerade Norge eftersom hästen är född där. Det gjorde även Cokstile, även om den hästen tränas i Italien. När loppet skulle avgöras var Cokstile ganska överlägsen. Han avgjorde till en mycket lätt seger.
Det kunde ha blivit en stor triumf för hästens kusk, Vincenzo Piscuoglio dell´Annuziata. Hans livs triumf.

Förvisso blev det så – penningmässigt. Samtidigt skämde italienaren ut sig inför en hel värld av travintresserade. Han misshandlade sin häst med både pisken och tömmarna. Så till den milda grad att jag sällan, eller aldrig, sett något så djävligt.
Det lopp som kunde blivit ett PR-nummer för travsporten blev nu rena rama katastrofen. Det var som att återvända 30-40 år tillbaka i tiden. Jag trodde inte att det jag såg var möjligt. Att en häst som ger allt den har skall behöva behandlas på det här sättet är ytterst sorgligt.

Tyvärr kommer hästens fina prestation i skuggan av kuskens övergrepp. Den elegante Cokstile var värd ett bättre eftermäle efter den här insatsen.
För min vän Per-Erik Hagen (bilden), som är uppfödare till Cokstile, var det ännu en stor framgång. Han har rätt att vara glad. Samtidigt tror jag att Hagen skäms över hur hästen behandlades av sin kusk. Den häst som växte upp i hagarna hos Per-Erik Hagen i Asker utanför Oslo.

Cokstile är en produkt av Hagens favorithingst, den franska elegante Coktail Jet. Han som är morfar till Cokstile.

LP

HÄR ordnar du lyssning för Trottosports podcast, som utkommer med två avsnitt i veckan (tisdag/fredag). Du betalar dock enbart för de ”ordinarie” tisdagsavsnitten – fredagarna är bonus!