Förlorade Örjan Derbyt vid urnan?

Annons

Örjan Kihlström klev fram till urnan. Fiskade upp en boll. Tittade lite försiktigt på den. Tog upp telefonen. Sannolikt fanns Daniel Redén i den andra ändan.

I atg-live satt en expert och sa att Örjan brukar ha tur i sådana där lottningar. Möjligen är det så? Den här gången stod turen dock inte vid hans sida. På bollen stod siffran 5. Det är faktiskt fullt möjligt att Örjan förlorade Derbyt just där och då. Timo Nurmos hade nämligen en boll med siffran 4 i sin väldiga näve. Därmed fick Timo välja spår före Örjan Kihlström. Timos häst Lulius Boko startar från spår fyra, Francesco Zet från spår fem.

Fransesco Zet har länge varit stor favorit till årets derbyseger. Han har varit suverän i kullen. Många har hävdat att de övriga tvingas tävla om andraplatsen.

De senaste veckorna har en allvarlig utmanare smugit fram ur skogsbrynet. Lulius Boko kom obesegrad till gårdagens derbykval, han hade sju raka vinster. Igår kom den åttonde. Liksom de flesta andra har jag länge trott att den läckre Fransesco Zet var den givne derbyvinnaren. Han kan vara en av de bästa hästarna som har fötts i detta land. Nu är jag inte lika säker längre.

Lulius Boko är en av de vackraste travhästar jag har sett. En fulländad travhäst som verkar hur cool som helst. Lulius Boko väcker känslor och tankar. En häst som berör. Det kan faktiskt vara så att Lulius Boko är bättre än Calgary Games. Hästen som ifjol vann Derbyt – och som vi inte sett tävla sedan dess. En häst som av många anses som den bästa svenskfödda travhästen genom tiderna.
Frågan är hur finalen kommer att köras. En avgörande faktor kan vara om Åke Lindblom vill köra i ledning med sin Power Doc. Eller nöjer den alltid offensive Lindblom med att få en vilsam resa i rygg på ledaren? Den ledaren heter i så fall med stor sannolikhet Lulius Boko.

I så fall skall Fransesco Zet slå Lulius Boko på utsidan. Är det verkligen möjligt?
Det kanske är aningen orättvist att räkna bort de övriga. Vi fick igår se ett koppel av topptravare. Fyraåriga hästar som nästa år har möjlighet att ta sig in i eliten. Ändå; Lulius Boko och Fransesco Zet står i en klass för sig.

Lara Boko fick stryk knappt i Stochampionatet. I Derbystoet kommer hon att få sin revansch. Hennes startsnabbhet för henne snabbt till ledningen. Där går hon inte att slå. Kvällen på Jägersro blev ett stort sportsligt PR-nummer för travsporten. Ett härligt avbrott i det ständiga politiska kriget som tränger sig allt närmare.

Till sist: I det sjätte derbykvalet krockade Marcus Lindgren (Nugget Zon) och Adrian Kolgjini (Akilles Face). Det såg ganska otäckt ut. Enligt domarna var ingen av kuskarna skyldiga till krocken. Den betraktades som en ”racing incident”. Det nya modeuttrycket i svensk travsport. Till intet förpliktigande.

LP

Trottosports podcast utkommer numera två gånger per vecka för Patreon-prenumeranter (där fredagsupplagan är gratis). Du ordnar registrering HÄR. Smakprovet från tisdagen finns HÄR.