Jägersros nya bana kraftigt försenad?

Annons

Det har ”skrikits” om det länge. Längtats av vissa, ännu mer än så av andra. Ja, det har sagts att det rent av är helt nödvändigt, detta att det byggs längre och annorlunda travbanor i vårt land. För att sporten i vårt land ska utvecklas och ta sig framåt, såväl tävlingsmässigt som möjligen också när det gäller spelet. Det har blivit en enahanda sport. Ledningen/att vara med i främre träffen är alltför avgörande. Och därmed spårlottningen. Så tycker de stora förespråkarna för större bankroppar, längre banor.

Tingsryd säger någon? Tja, där verkar det helt hopplöst att få någon utväxling. Säkert av flera skäl.

På andra ställen, Örebro, Mantorp – i Stockholmstrakten har väl åtminstone tankegångar existerat – har det funnits planer, men inget har blivit verklighet. Allt har runnit ut i sanden.

Men nya Jägersro, där har det varit konkret i alla fall. Även om det också där hackat längs vägen, med försenade detaljplaner och kritik från revisorer som menat att kostnaderna kommer att skena rejält innan ett eventuellt bygge är på plats, så har det trots detta verkat och låtit som om det legat inom skapligt snar framtid. 2024 har varit ett mål som det med anständig övertygelse hoppats på.

Nu kommer dock nästa nackslag. För under förra veckan togs alltså ett beslut kring det förslag om en ny galoppbana i Bara, i Svedala kommun, som ”Projekt Ny bana i Skåne” tagit fram, och som är tänkt att vara klar vid årsskiftet 2026/2027. Och att galoppen därmed väljer bort att vara kvar inne på Jägersro. Problemet för travet är att konsekvensen av detta, enligt Trottosports uppgifter, blir att galoppen – något det finns avtal på – då måste bli kvar på Jägersros träningsbanor fram till dess. Träningsfaciliteter som ju ligger just på den plats där den nya travbanan ska anläggas. Vilket får till följd att någon travspade i någon mark inte kan sättas förrän 2027. Och i sin tur gör att någon ny (trav)bana knappast kan stå färdig förrän tidigast … 2029?

Dessutom. Det lär ju inte bli mindre dyrare med ytterligare några års försening – och vad gör det i så fall med projektet?

Därmed ser det ut som om ytterligare frågetecken tillkommit för nya Jägersro.

Henrik Ingvarsson

Vi pratar mer om Jägersros nya bana i veckans avsnitt av vår podcast. Den kan du lyssna på genom att bli patreon – HÄR.

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me