Lofoten travpark – det var så här det började

Den 9 juli kördes årets enda travdag på Lofoten travpark utanför Leknes i Lofoten. Jag råkade vara på plats och fick uppleva travsport byggd på engagemang men väldigt långtifrån den travsport vi känner idag.

Lofoten travpark
Lofoten travpark ligger strax utanför Leknes i Lofoten. Den här bilden är tagen från toppen av Offersöykammen, 436 meter över havet.

Jag har hört många historier om hur det gick till i svensk travsport under sportens inledande år i Sverige. Hästar som smordes in med grisgalla för att ingen annan skulle springa förbi. Olika tjuvknep i loppen. Stötkörningar. Meriterade hästar som selats ut under falsk flagg och startat i nollopp. Det var dock långt innan jag blev intresserad av trav för 40 år sedan. Då hade travet sänts i tv under flera år och sporten var betydligt mer organiserad.

Mållinjen på Lofoten travpark
En målad skylt berättar var mållinjen finns.

Vid mitt besök på Lofoten travpark tror jag att jag fick uppleva hur travsporten en gång började. Inget spel. Inga tv-kameror eller bildskärmar. Vilda västern i loppen. Ja, det slutade inte där. Traktorn tappade ”sladden” mitt framför pågående prisutdelning i vinnarcirkeln. Den engagerade referenten (ja, en sådan hade man faktiskt) fick en tupp i halsen när hästarna nådde upploppet i dagens huvudlopp.

Det var inte slut där

Har jag glömt något? Ja, visst har jag det. En lös häst hade man också – men ingen outrider. Hästens kusk föll ur sulkyn i samband med starten och hästen tog sig, via ett dopp i den sjö som finns på innerplan, några bakvarv i full galopp innan den kunde fångas in utan dramatik. Allt verkade ha gått bra.

Mellem Jerven kom lös i samband med starten och avverkade några bakvarv innan han kunde fångas in.

Efter denna skentur kvarstod endast två hästar i loppet. Båda var segerlösa och således blev det karriärens första seger för Mellem Blix med Sigmund Jakobsen i sulkyn. Jakobsen blev dagens ende dubbelsegrare. Den andra dagssegern tog han med franskfödde Gospel de Latour. Sigmund Jakobsen berättade att han köpte hästen efter att ha sett ett klipp med den. Senare visade det sig dock att filmen visat bilder på fel häst. I vinnarcirkeln fick Jakobsen frågan om han visste hur det gått för den häst som var med på filmen.

– Jag tror att han är död, svarade Jakobsen.

Mitt under pågående segerceremoni tappade traktorn sin ”sladd”.

Huvudloppet hyllade Lofotens stolthet

Dagens huvudlopp var Svart Jo:s Äreslöp som körs för att hedra Lofoten travparks stora stolthet Svart Jo. Den numera 17-årige valacken slutade tävla 2020 men han ledde defileringen under sadel. Svart Jo var för övrigt med i sitt eget lopp 2019, där han slutade trea. Den gången körd av just Sigmund Jakobsen.

Årets upplaga vanns av Polar Northug och Tom-Christer Nygård, som också äger hästen. Segertiden blev 1.29,2/2240 meter voltstart och förstapriset 10500 norska kronor.

Polar Northug passerar mållinjen som vinnare av Svart Jos Äreslöp.
Polar Northug, väl understödd av Tom-Christer Nygård, tar sig förbi invändige Brönnlund Ask.

Polar Northug segerdefilerar med kusk och skötare.
Segerdefilering i storslagen miljö.

Världens vackrast belägna travbana

Det är svårt att tänka sig att det finns någon travbana som är mer vackert belägen än Lofoten travpark. Omgiven av hav och höga berg, och dessutom med en sjö på innerplan där det sägs att man kan fiska sill. Här följer ett litet bildsvep från tävlingsdagen och som en liten bonus en bild från 2017 när undertecknad, i brist på riktiga travtävlingar, sprang några varv på banan.

Elisabeth Eriksson (närmast kameran) och Gunnar Eriksson (i keps) var på trav för första gången någonsin. Finns det en bättre travbana för ett förstagångsbesök?

Magnus Stålberg springer på Lofoten travpark.
En löptur på Lofoten travpark 2017.

Magnus Stålberg Administrator
Gillade analyserandet och charmen i sporten. Dessutom pratades det alltid trav på släktträffarna.
follow me