Uppvisningen i Halmstad en lärdom för framtiden

Annons

En billig livförsäkring. För både hästar och kuskar.

Ikväll fick vi se hur liv och lem en så kallad outrider kan rädda. När en herrelös häst skenade runt på travbanan i Halmstad tog Camilla Olsson och hennes 16-årige häst Simon över.

Camilla fångade in den skenande hästen. Lugnade ned den. Såg till så att Winner Brodde kunde återvända till stallet. Oskadd.

Två lopp senare var det dags igen. Då fångade Camilla och Simon in ännu en löshäst. Det kändes nästan som vi var mitt inne i en reklamfilm för outriders.

För oss svenskar är outrider ett ganska okänt begrepp. I USA vet alla vad en outrider är. Framför allt inom galoppen. Där har varje häst sin egen outrider när de galopperar ned mot startplatsen.

Många har förespråkat att det skall finnas outriders även här i Sverige. Framför allt har det förordats av folk som är vana vid amerikansk sulkysport.

Detta spörsmål har ältats i många år. Ingen i ledande ställning har dock nappat. Ända tills för några veckor sedan. Åby tog då täten och engagerade Camilla Olsson.

Camilla har varit outrider i 20 år på den nu nedlagda banan Pompano Park. När hon flyttade hem slog Åbys sportchef Jon Walter Pedersen till. Han ville att Christina skulle testa som outrider på Åby. Med på resan hem till Sverige hade hon sin galopphäst Simon.

Nu vet de flesta vad det här handlar om. Idag fick vi ett lysande exempel på vad en outrider kan betyda. I kvällens andra lopp kom Winner Brodde lös från sin kusk Erik Adielsson. Camilla Olsson och Simon tog upp jakten och lyckades snabbt fånga in den lösa hästen. Som helskinnad kunder återvända till stallet. En formidabel uppvisning av ryttare och häst.

Johan Untersteiner tränar Winner Brodde. Det kan tyckas som ödets ironi att det var just Johan som tipsade Jon Walter Pedersen om att Camilla hade flyttat hem.

Jag har känslan av att många banor, och även förbundet, varit lite njugga när det gäller att anställa outriders. Det handlar ju om pengar som det är ont om i travsporten. Efter kvällens mäktiga insats av Camilla Olsson och Simon gissar jag att många banor kommer att stå i kö för att anlita duon. Åtminstone till sina storloppsdagar.

Foto: ATG