Hail Mary – så nära den osynade jänkaren det går att komma

Annons

Jag avskyr egentligen uttrycket ”att kalla en spade för en spade”. Ofta med tillägget att man ibland faktiskt måste göra det. Alltså kalla en spade för en spade.

Men idag känns det ändå en smula befogat. Denna torsdag, tio dagar före det som de flesta traventusiaster alltid längtar mest till: Solvallas Internationella Elitlopp. Detta efter att tränaren Daniel Redén och ägaren Mehdi Yazdanpanah i nåt slags gemensamt offentliggörande i Travronden gav Elitloppet nådiga nicken. Med emfas kom med beskedet och utropade att Hail Mary startar i världens största sprinterlöpning nästa söndag.

Och – räddade samtidigt därmed Elitloppet 2022. Fick upp det på bettet igen. Putsade det från koppar till guld. Gjorde så att allas, precis allas puls måste ha stigit rejält. Ja, Hail Mary stegrade upp loppet med ett så stort antal grader att jag just nu inte kan minnas att någon enskild häst historiskt kan konkurrera. Hail Mary är helt enkelt från och med nu Elitoppet 2022.
Ja, en spade är en spade. Ibland måste man säga rent ut som det är …

Visst, med tanke på två år av tomma läktare, så jodå … entusiasmen fanns väl hos många till viss del ändå. Och absolut, ett Elitlopp är alltid ett Elitlopp. Som en Volvo 244 (ovan) från 1970- och 80-tals-Sverige; de där som man aldrig riktigt behövde vara rädd om, eftersom det inte var någon bil som det fanns någon anledning att vara speciellt rädd om. Men den startade alltid. Vred man om nyckeln på fanskapet så drog den igång. Och Elitloppet, det startar såklart också alltid, och hade gjort så med vettig nyfikenhet även i år, det är bara det att … med Hail Mary bakom startbilen är bilmodellen (som jag inte kan hitta något exempel på då jag sedan länge inte längre kan en enda) så vansinnigt mycket exklusivare.

Okej, det hade gått att spekulera i Don Fanuccis Zets chanser till andra raka. Ifall Cokstile skulle kunna vinna ”på riktigt” denna gång. Över kring hur Önas Prince skulle lyckas pricka form och matcha elit. Om Etonnant kommer hinna med och huruvida Vivid Wise ska palla två heat denna gång. Utöver det vet alla att kanadensiske Perfetto är chanslös, personligen är det inte så att jag gör volter i pik över dubbla Gocciadoro-hästar … och visst hade man velat se nån ytterligare vass fransman och inte minst något ess från USA.

Men nu var det som det var. Elitloppet 2022 såg ut som det gjorde. Och då går det bara inte att överskatta betydelsen av Hail Mary. Derbyvinnaren som visade så mycket som fyraåring. Men som hade svårt att ens komma runt banan under fjolåret. Som bara inte gick att få till. Och nu då, har han till sist efter en vinterträning gjort en start som sexåring, dessutom efter den ytterligt infekterade flytten från Robert Bergh till Daniel Redén, hästen har genomfört ett enda lopp på nio månader, på topptid i enkelt gäng men på läckert sätt. Och sedan, om man ska spetsa till det lite: i ett skick som får ses som rättvist för denne Googoo Gaagaa-son … har han egentligen aldrig mött de allra bästa i eliten. På något sätt blir detta ett första test. Och det testet kommer alltså att ske i det största loppet av dem alla.

Ja, är han redo, hur bra är han egentligen, pallar han i så fall två heat, hur kommer han att uppträda denna gång, kan han gå framåt rejält med bara det där enda loppet i kroppen, hur många boots kommer han att behöva (sorry) – ja HUR BRA ÄR HAN EGENTLIGEN!?

Alltså. Hail Mary i Elitloppet 2022 är nästan en sort av krydda som inte längre existerar i sammanhanget. Hail Mary är liksom den osynade amerikanen som sedan länge inte går att trolla fram.

Hail Mary ÄR Elitloppet 2022.

Henrik Ingvarsson

Foto Hail Mary: Magnus Stålberg

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me