Typiskt Olle Goop – att berätta lite i skymundan

Olle Goop
Annons

Lite så där i skymundan kom beskedet. Plötsligt och oväntat. Olle Goop meddelade att han hade kört sista travlopp.

En hästägarträff på Färjestads travbana. November 2018. Jag hade fått uppdraget att leda ett samtal med Olle Goop och Stig H Johansson. Två av de största i travsporten. Genom alla tider.

I slutet av samtalet berättade Olle helt plötsligt att han inte skulle köra flera travlopp. Publiken uppfattade nog inte budskapet direkt. Det tog någon minut. Så kom surret i gång.

Var det verkligen sant? Vi skulle aldrig få se Olle Goop mer i ett travlopp.

Jo, det var sant. Och lite typiskt Olle Goop att inte basunera ut denna stora nyhet. Så var han. Lite tillbakadragen. Nästan försynt. Han ville aldrig göra någon stor grej – om något.

Det var sällan Olle blev arg. Men någon gång brände det till rejält. Som när han var förbannad över en diskning på Åby. Olle cirklade runt framför måldomarna. En tydlig protest mot domarna.

Tur var nog att hustrun Annika var med på Åby. Hon klev helt sonika fram till bankanten och bad Olle åka hem till stallet.

Även om dalkarlen blev värmlänning så förknippas han i högsta grad med Åby. Olle blev Åbys egen Olle Goop.

Han lockades från Dalarna till Mölndal av storhästägaren Erik Andersson, stall Montigny. Det var i slutet av 1972. Redan året efter tog Goop över kommandot på landets näst största travbana.

Olle Elfstrand hade varit champion fyra år i rad. Där fanns Birger Widell, Ragnar Thorngren, Algot Scott. Samt den ständigt gästande Uno Swed.

Ingen kunde stå emot dalkarlen Goop. Han vann 26 raka championat i rad på Åby.

Totalt vann Goop 6 475 segrar.

Olle Goop var en av de riktigt stora i travsporten. Både som tränare och kusk. En arbetsmyra som inte vek ned sig i första taget. Det där med att jobba åtta timmar per dag var inget för Olle Goop. Inte heller att vara ledig på helger.

Jag har haft förmånen att följa Olle Goops karriär. Som intresserad av travsport. Också som journalist. Olle var inte alltid särskilt lätt att säga vad han innerst inne kände eller tyckte. Han var urtypen för en diplomat. Samtidigt ytterst vänlig och generös.

På senare år har Olle Goop haft stor glädje av sonen Björns framgångar. Det har nästan känts som han uppskattade Björns segrar mer än sina egna.

Lennart Persson flankeras av Stig H Johansson och Olle Goop
Lennart Persson flankeras av Stig H Johansson och Olle Goop.

Vid den där lilla träffen på Färjestad, när Olle gav besked om att kuskkarriären var över, sa Olle:

-Det finns mycket att göra på gården som jag kan sköta. Björn får ta hand om hästarna i loppen.

Då, just då, visste inte ens Björn om att Olle hade bestämt sig för att sluta.

Nu tog också livet slut. Det är ytterst sorgligt. Själv vill jag minnas Olle Goop som den stora yrkesman han var, och som den stora människa han var.