Ulf Ohlsson backar – ett beslut under galgen

Ulf Ohlsson i sulkyn
Annons

Ulf Ohlsson har varit den dominerande kusken i Sverige under många år. Åtminstone när det gäller antalet vunna segrar. Hans skicklighet som kusk har gjort Ohlsson till en burgen man. Han har slitit hårt för att nå framgång och ekonomisk trygghet.

Men den som har vill ha mer. För några månader sedan var Ohlsson en av de hyrkuskar som tyckte att de skulle ha bättre betalt. Han och de flesta andra av toppkuskarna var överens. De ville ta ut en avgift för varje häst han körde i lopp. Oavsett resultatet.

Om det kan man tycka mycket. Visst skall folk ha lön för utfört arbete. Samtidigt som det måste finnas rimlighet i hästägarnas kostnader. Om Ohlsson vinner ett V75-lopp med 110 000 kronor belönas han med minst 5 500 kronor i provision. Dubbelt så mycket om vinnarhästen är tränad av en amatör.

Förutom provisionen ville Ohlsson ha 250 kronor extra för proffstränade hästar. 300 kronor för amatörtränade.

Hästägare och tränar reagerade skarpt. Det fick till följd att fler och fler valde bort Ulf Ohlsson som kusk. Jag pratade med flera tränare igår. De var samstämmiga:

-Många hästägare har önskemål om kuskar som inte tar ut mer än provision på inkörda pengar. Kanske en avgift om hästen är oplacerad.

Tränarna är också överens om en annan sak:

-Tajmingen blev helt fel när kuskarna gick ut med sina nya krav. Det går helt enkelt inte att lägga på hästägarna mer kostnader. Gränsen är nådd.

Ulf Ohlsson vinner den allsvenska kuskligan år efter år. Han kör flest lopp av alla kuskar. Har därför varit mycket efterfrågad som kusk. Nu ser det inte ut så längre. Igår, på Solvalla, körde Ulf Ohlsson bara fyra lopp. Det blev en fjärdeplats om bäst.

Ikväll, när V75 avgörs i Gävle, har Ulf Ohlsson tre uppsittningar under hela tävlingsdagen. Den bana där han har varit champion i sex av de senaste åtta åren. V75 Romme söndag. Ulf Ohlsson är med i två av de sju V75-loppen.

Några timmar tidigare på dagen kom besked om att Ulf Ohlsson hade bestämt sig för backa. Han slopar helt enkelt uppsittningsavgiften. Men bara för de hästar som är i A-träning. Amatörerna får fortsätta att pröjsa. 300 kronor varje gång som Ulf Ohlsson sätter sig i sulkyn bakom deras hästar.

Ulf Ohlsson har ännu inte själv kommenterat sitt nya ställningstagande. I stället lät han sin gode vän Ulf Stenströmer basunera ut nyheten via twitter. Stenströmer skriver också: ”nu slipper jag kontroverser med mina ägare”.

När skall Ulf Ohlsson själv berätta om varför han har backat?

Foto: Kanal 75