En gråtande morfar – en misshandlad häst

På läktaren stod en gråtande morfar. Efter många försök hade Jean-Yves Rayon äntligen sett en dröm gå i uppfyllelse. 74-åringen hade nått sitt livs stora mål. Segern i Prix d’Amérique. Världens mäktigaste travlopp.

Efter stor dramatik blev det till slut Davidson du Pont som vann loppet. Körd av Jean-Yves dotterson Nicolas Bazire. Att som morfar få vara med om detta framkallar naturligtvis tårar. Omkramad av sin dotter. Mamman till Nicolas.

Foto: Skärmdump ATG Live

En hästig historia. Kunde det ha varit. Det som utspelades på banan var nämligen ingen vacker syn. Kuskens övergrepp på hästen smärtar. Hur kan en 21-årig coming man i den franska travsporten vara så omdömeslös att han tappar besinningen? Att han driver sin häst över alla moraliskt tillåtna gränser.
Det kunde ha blivit en av de vackraste vinnarna i Prix d´Amerique. Nicolas Bazire körde ett perfekt lopp. Bra start till en perfekt position på innerspår. Ut i andraspår inför slutkurvan. Avslutningen. Den magnikfika spurten till en mycket knapp seger.

Ändå minns vet något helt annat. Misshandeln av hästen. En häst som gör sitt yttersta för att hinna fram till segern belönas med spöstraff.

Några sekunder efter triumfen glider pappa Jean-Michel Bazire fram till sonen. Han som slutade i det slagna fältet med Feydeau Seven. Jean-Michel tog sonens hand, pratade länge med Nicolas. Vad pappa Bazire sa vet vi inte. Men knappast något om drivningen.

I Frankrike tycks det som om ingen bryr sig om hur det såg ut över upploppet. Vinnaren hyllas. Ingen ifrågasätter. I Sverige har upprördheten varit stor. Sociala medier översvämmades på en kort stund av fördömande. Avståndstagande. Illamående.
Med all rätt. Problemet är att fransmännen skakar av sig kritiken. Vänder bort sina ansikten. På franskt vis.

I TV4 står Daniel Olsson och pratar om att en bättring är i sikte. Att fransk travsport försöker lära av Sverige. Samma sak har tidigare sagts av svensk travsports ordförande. Som också är ordförande i travsportens Europaunion.

Tyvärr är det tomma ord. Inte ett enda steg har tagits åt rätt håll. Fransk travsport förbehåller sig rätten att själva bestämma över hur hästar får behandlas i travloppen. Vad vi i Sverige säger påverkar inte ett dugg.

Det går att ställa sig frågan: varför arrangerar travsportens spelbolag ATG spel på franska travlopp, varför visas franska travlopp i TV? Svaret är enkelt. Pengar. ATG och svensk travsport tjänar pengar på att vi spelar i franska travlopp.

Väck mig när Frankrike ändrar sina regler och försöker likna de normer som vi har i Sverige.

Lennart Persson