Är det korrupt och maffiafasoner i Paris?

Vad hände egentligen på Vincennes under söndagen? I Paris. Där på travsportens mecka, så som det möjligen ses som.

Ja, Prix de Belgique, den sista uppladdningen, uttagningsloppet, genrepet inför Prix d’Amérique, blev alltså fördröjt. Starten försenades. En smula. Eller smula och smula, ungefär tio minuter blev det till sist; och detta på grund av ett slags spelare-/publikprotest efter det att en – ska vi kalla det delikat händelse – hade inträffat en stund tidigare under tävlingsdagen.

Det var i det andra loppet för dagen det hettade till. Detta då den vinnande och av tränaren Leo Abrivard körande Ile Deserte slunkit loss invändigt på upploppet och sedan speedat/slungat sig till seger. Dock visade det sig efteråt att Ile Deserte hade varit utanför ett par pinnar längs vägen, alltså utanför bangränsen, längs upploppet. Knappt, knappt, möjligen nertryckt en aning, men ändå på ett sätt där domarna på Frankrikes huvudstadsbana normalt brukar vara oresonliga. Ja, minns ni till exempel när svensktränade Racing Mange för Joakim Lövgren tog en enkel seger på just Vincennes för några år sedan (se bilden nedan), bara för att på grund av att varit utanför EN enda pinne med nedanstående marginal … på ett smått grymt sätt diskas.

Jodå, även under söndagen ropades ”Enquéte” ut efter den aktuella löpningen. Vilket innebär; ”det här ska vi domare titta närmare på” och ”vi får dröja något med resultatet…”, som det brukar ropas ut av en speaker på en svensk travbana. Skillnaden den här gången, jämfört med Racing Mange-tillfället, var att … att domarna friade. Och det ska sägas, jag har ingen egentlig uppfattning kring detta, jag har mycket begränsad vetskap om hur ofta sådana här situationer inträffar och som det behövs ta ställning till under travtävlingar i Frankrike. Det jag däremot vet är att söndagens friade vinnare ägs av … det franska travförbundets ordförande Jean Pierre Barjon (bilden nedan).

Och det är såklart en både intressant och ytterst flagrant omständighet i kråksången. Och något som – får man anta – kastade en hel del bränsle på söndagens Vincennes-brasa. Som fick många spelare och i publiken att gå i spinn, till och med så pass att någon i ett slags protest sedermera ”stormade” banan och fördröjde starten till årets Prix de Belgique. Och ja, personen som beträdde ’stybben’ denna januarisöndag var inte den ende som var upprörd, på sociala medier rasade franska traventusiaster kring det som de ansåg häpnadsväckande och korrupta omständigheterna kring det hela. Maffiafasoner, beskrevs det till och med som.

I morgon tisdag utkommer ett nytt avsnitt – ännu ett – av vår av många glädjande nog uppskattade podcast ut. Då utvecklar vi omständigheterna och händelsen. Och minns andra liknande ”spektakel” kring omdiskuterade och dramatiska domslut.

Möjligen kommer vi då också fram till att travsporten kan verka vara en aning liten ibland.

För det är inte utan att det är så det känns och bränns efter söndagens händelse.

Henrik Ingvarsson

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me