Domslutet som gjorde V86-kvällen fullkomligt unik

Jag är förvånad. Inte chockad, så långt drar jag det inte, men ganska starkt förvånad.

Ja för tänk er ett HELT avgörande och inte ett så lite kontroversiellt domslut i fotboll, och fantisera sedan vidare iväg om att båda lagen tyckte att domaren gjorde … helt rätt!

Leonardo Bonucci i Juventus och Cristiano Ronaldo i vilken klubb han spelar i just nu, är efter ett omdiskuterat mål i 93:e minuten – ja för var det verkligen inte frispark i situationen innan!? – helt överens. Domaren gjorde rätt. Helt rätt! Visserligen tyckte publiken ganska unisont, faktiskt såväl hemma- som bortasupportrarna, att målet borde dömts bort, men varken Bonucci eller den förlorande Ronaldo (!) ger sig. Domaren dömde rätt, stämmer de unisont in!

Det händer naturligtvis inte. Det är fullkomligt otänkbart.

Från – som det brukar heta när ett helt Sverige ska inkluderas – Ystad ända upp till Haparanda verkade publik och spelare, oavsett siffra på bongen, vara i unisont samförstånd under gårdagskvällen. Mats Gunnarsson var i Solvallas åttonde lopp först i mål med sin Triton; men flyttades ner till andraplatsen sedan domarna ansett att den eventuella nedbrytning han stod för var loppavgörande för att Torbjörn Janssons styrning skulle hinna fram med sin Wagger Zacker. Som han nu inte gjorde, enligt domarna alltså på grund av Gunnarssons ”hindrande”. Något i stort sett alla, som sagt, tyckte var ett minst sagt märkligt ställningstagande.

Förutom alltså – de båda inblandade. Mats Gunnarsson sade: ”Jag går ner, så domarna gör nog inte fel”.
Torbjörn Jansson: ”Ingen tvekan om att jag vunnit loppet OM jag hade haft mitt spår så man kan säga att det blev rätt vinnare. Men tycker att straffet Mats fick var väl hårt. Hans ”brott” var verkligen inte grovt men ändå avgörande”.

Detta alltså i en kontext när såväl vinnande som förlorande – i vanliga fall milt uttryckt enögda – spelare verkar vara överens. Det här var för jäkligt mot Mats Gunnarsson.

Vad jag tycker? Att det var för jäkligt mot Mats Gunnarsson. Ett monumentalt hårt domslut. Dels för själva incidenten. Dels kring det hur måldomarnämnden med säkerhet kan komma fram till att Wagger Zacker hade vunnit om inte den just eventuella incidenten hade inträffat.

Och oavsett hur mycket domarna pratar sig löddriga om att de behandlar alla lika … att de i motsvarande situation skulle ha gått in och petat ifall det varit Björn Goop eller Örjan Kihlström som stått för Gunnarssons (eventuella)manöver – det finns såklart inte. Ingen kan slå i mig den föresatsen.

Men uttrycker sig Mats och Torbjörn så här är det väl kanske så. Eller … så säger det något annat, vad vet jag.

Och jag kan inte heller bestämma mig för om det är något vackert kring det eller inte.

Unikt, fullkomligt unikt, blev det hur som helst.

Henrik Ingvarsson

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me