Riordans favorit struken – likväl togs dopningsprov

Jerry Riordans fyraåring Niford des Baux var stor favorit på Kalmartravet under tisdagskvällen, i finalen av en fyraåringsserie, med 150.000 kronor till vinnaren.
Trots att inga märkligheter syntes i värmningen ströks hästen efter den, för hälta.
Likväl togs dopningsprov på hästen.

Detsamma gjordes på Riordans Lillianes Love, i Kalmars sjätte lopp, i en löpningsfinal för treåringar, också det med 150.000 kronor till vinnaren. Lillianes Love slutade tvåa i loppet, och var den ende i loppet som blev testad för dopning.

Men att en häst, i detta fall Niford des Baux, efter att ha blivit struken likväl testas, måste vara väldigt ovanligt, Mattias Falkbåge, Utredningsschef på ST?
– Det kan jag faktiskt inte svara på, men vi har rutinen att då aktuell häst är uttagen för provtagning innan hästen stryks så tas provet ändå, oavsett om hästen startar eller inte.

Kan du säga något mer om hur ni agerat under kvällen?
– Nej, vi kommenterar inte hur och varför vi tar prover på olika hästar och hos vilka tränare. Det är både slumpmässiga och i vissa fall riktade insatser, men vad som skett under kvällen kan jag inte säga något om.

Nu vanns den aktuella finalen av Betting Pacer, körd av Kim Eriksson och tränad av Niklas Robertsson.

Henrik Ingvarsson

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me