Sundbyholmstränare tar över Hans-Owes klassiska gård – och får in topphäst

Det har spekulerats och diskuterats. Sedan Solvallalegendaren, Hans-Owe Sundberg tagit beslutet att tacka för sig, efter över 50 år som tränare i travsporten.
Vem tar över Nygård, Sundbergs träningsanläggning?
Nu är det klart vem det blir.

Den som vid årsskiftet flyttar in på den klassiska gården i Nykvarn blir Sundbyholms Svante Ericsson. Utöver att ”ta över gården” kommer Svante med största säkerhet (även om han påpekar att ”ingenting är klart innan de står innanför stallets väggar”) att ta över totalt sex hästar som fram till övertagandet tränas av Hans-Owe Sundberg. Bland annat Stall Mälarturfs toppfine fyraåring Selected News.
– Det känns jättebra, såklart. Dels att flytta till ett stall som på ett annat sätt än mitt tidigare blir helt ett eget ställe. Dels att få ytterligare ett antal fina hästar i träning. Jag har haft det bra tidigare också, men det här är ändå ett snäpp upp för mig och meningen är alltså att jag flyttar till Nykvarn vid årsskiftet, säger Svante Ericsson.

Nygård i Nykvarn, i princip mitt emellan Stockholm och Solvalla och Sundbyholm och Eskilstuna, blir alltså Svantes nya domäner.
– Det är helt perfekt. Att jag förblir tränare på Sundbyholm är det ingen tvekan om, och jag kommer att behålla mitt stall inne på banan där. Men såklart är det ett väldigt bra läge att gården ligger där den ligger.

Fortsätter Svante, som berättar vidare att han initialt kommer att ligga på runt 30 hästar i sin hemvist, men att han ser fram emot att ta emot fler om det faller sig rätt.
– Jag tycker att jag har i mig att expandera lite, det finns runt 45 boxar på Nygård; och jag hoppas att jag kan få in fler ”de 30” så småningom. Samtidigt som jag som grundprincip hellre bygger mitt stall på kvalitet än kvantitet. Det får helt enkelt ge sig.

På Nygård. Som sagt. Där rundbana, rakbana, skogsslingor och backe finns att tillgå, och med potential att utveckla de idéer Ericsson har.
– Det känns också bra och tryggt att en del av Hans-Owes personal också kommer att bli kvar på anläggningen. Jag är mycket spänd på den här förändringen, avslutar en nöjd Svante Ericsson.

Henrik Ingvarsson

Foto: Karin Nilsson

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me