Storartat Derby väntar – men en av favoriterna fick chanserna spolierade

Annons

Det hela var fullständigt medvetet. Det skulle bli spontant, det skulle bli på uppstuds, det skulle bli ’första känslan’. Efter de i många stycken smått ljuvliga uttagningsloppen till de båda Derbyfinalerna första söndagen i september.

Och med det sagt. Jag ångrar mig redan. En nattsömn senare vill jag omkasta min ranking, som vi alla tre på Trottosport gjorde varsin sent under tisdagskvällen. Åtminstone i det lopp där man hängs på en kavaj efter loppet ifall man skulle råka gå och vinna. Inte mycket vill jag ändra, men lite … Och samtidigt är vi där igen, med det lottningsförfarande som ju lite lättsamt alltid snajdas fram, som vore det nåt slags femkamp på Kiviks Marknad med varsin öl i näven som det ska dras fram en turordning i, och inte det största man kan vinna i den svenska travsporten. För det blir helt enkelt tokigt när samma tränare lyckas med konststycket att kvala in mer än en häst, som i år med Timo Nurmos (tre försöksvinnare). Som därmed vet vad det står på de olika bollarna för respektive var och en. Så när Chiru, som var förtjusande som ett lätt sommarregn i sitt uttagningslopp och definitivt tillhör eliten i detta kommande startfält … lite grann slentriantilldelades spår nio istället för fem i finalen, så ja … det finns en klar risk att hans chanser där och då spolierades. I den stunden under elljuset på Jägersro. För med rygg på den inte särskilt startraske San Moteur, var hamnar Chiru då? Jo – långt bak. Till och med väldigt långt bak? Jätterisk. Sist av alla? Inte omöjligt.

Och nu togs det spåret, det femte, istället av stallkompisen Calgary Games. Som extra pikant, ju till skillnad mot Chiru, ägs av Timo Nurmos.

Ja, kontentan blir. Att jag rankade Chiru lite för högt.

Och inte minst. Gick det här rätt till?


Med detta sagt. Calgary Games (bilden) är en racer som det inte är möjligt att inte smälta för. Harmonisk, lätt i modellen, hela han flödar som en lugn färd på fjärden i den första sommardagen.

Om inte två täta 2.640-meterslopp ställer till det för den så lugnt tagne Readly Express-sonen, ja Readly som ju själv inte alltid var så lätt att hålla fräsch, så är han den rätte Derbyfavoriten.


Hur Hoboken Am kunde hamna så långt ner i rankingen Derbystoet?

Jag tror helt enkelt inte på att hon klarar två täta lopp där behandling emellan inte är möjlig. Skulle det fungera är jag den första att gratulera. För vilken jädra häst det är i – som det brukar heta – grund och botten.


Folk hotas. Hatas. Det tar liksom aldrig slut när mobben är i gång. Vi ser det dagligen. Och människor – en del – resignerar. Just nu ser vi – jag – det också. Hatet. För att vi tydligen tog upp ett känsligt ämne förra veckan, följde upp det i podden denna vecka, när det gäller SD-annonseringen på Åby. Runt ett parti som så bastant går emot det som Svensk Travsport sägs vilja stå för.

Jag kan säga så här. Vi har gjort 138 avsnitt av vår podcast, där vi bestämmer vårt innehåll fullt ut och helt utan utomstående inblandning.

Så länge vi håller på kommer vi att fortsätta med det. Oavsett vad.


Och apropå annonseringen på Åby, kan det vara värt att nämna att Sörmlands Travsällskap (Sundbyholm) på sitt styrelsemöte i går återupprepade ett tidigare taget beslut om att inte tillåta några politiska budskap överhuvudtaget på banan.


De flesta säger nog det varje år. Att det blir fantastiska finaler när Derbydagen kommer. Fast i år stämmer det, är känslan. Det hugger till i magtrakten av förväntan när man ser startfälten, efter att ha bevittnat försöken.

Men Chiru. Hans chanser spolierades nog.

I en som oftast märklig spårlottning.

henrik.ingvarsson@telia.com

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me