Publiken kom inte tillbaka till travbanorna men ingen bryr sig

Harry Boy gör v-tecken i ett fönster
Annons

I maj kom beskedet att banorna från den 1 juni skulle få släppa in publik igen. Det handlade om ett begränsat antal platser och som mest skulle 658 personer kunna närvara inom- och utomhus. Varje enskild bana valde dock egna lösningar inom de ramarna. Senare under sommaren höjdes gränserna så att ytterligare publik tilläts närvara. Men hur många som kommit till banorna vet vi inte. Svensk travsport redovisar inte längre sina publiksiffror. Andra sporter gör det men inte travsporten. 12 mars 2020 var det 228 personer på Östersund när banan körde V64. Det är den senast offentliggjorda publiksiffra vi har från svensk travsport.

Harry Boy gör v-tecken i ett fönster
Foto: Magnus Stålberg

Travsporten gavs en unik möjlighet att tävla vidare när covid-19 lamslog Sverige. När andra sporter och kulturevenemang tvingades ställa in fick travsporten tillstånd att köra alla lopp. För ATG blev detta en vinstlott som resulterade i en rekordomsättning 2020. Samtidigt var det många som menade att det här skulle öka intresset för travsporten och att publikplatserna skulle fyllas med nya besökare den dag banorna öppnade igen. Så blev det inte. Såklart. Istället verkar travsporten vara den stora förloraren i kampen om besökarna när samhället öppnat igen.

När Rättvik skulle arrangera V75 i lördags meddelade banan att man skulle släppa in 3000 personer. Alla som såg bilderna från lördagens tävlingar kunde se att man inte ens var i närheten av de publiksiffrorna. Det var glest på publikplats. Detta vid en V75-omgång på sommaren. På en bana som för bara tio år sedan lockade 5000 personer till sina måndagstävlingar under juli månad.

Månlykke A.M. passerar tomma läktare på Rommetravet
Foto: Magnus Stålberg

Och så här har det sett ut på de flesta banor. Publiken har inte kommit tillbaka. När andra sporter lockat besökare har travsporten inte gjort det. Det här verkar dock många inte vilja erkänna. Tystnaden är märklig. Vågar ingen säga som det är eller tror fortfarande den obotlige optimisten att travbesökarna plötsligt ska börja dyka upp igen?

Det är också anmärkningsvärt att ST valt att mörka(?) publiksiffrorna när det rimligen är ett krav att ha exakt koll på hur många personer som vistas på banorna. Eller redovisar inte banorna hur de efterföljt de regler som alla arrangörer ska följa? Andra sporter redovisar sina publiksiffror. Inte travet.

Vi på Trottosport har tidigare pratat om hur olika banorna valt att hantera publikfrågan. Det har satts olika gränser på hur många personer man tagit in och det verkar också vara stor skillnad på hur besökarna tas emot och vad de erbjuds på plats. Jag har uttryckt att flera banor uppträder glädjelöst. Istället för att entusiastiskt ta sig an möjligheten att äntligen få publik igen verkar man inte ha orkat. Varför det är så vet jag inte men en kvalificerad gissning är att man inte känner stödet från ST.

Så varför är det så tyst om att publiken inte återvänt? Kanske är det så enkelt att ingen bryr sig längre. Att publiksiffrorna på svenska travbanor varit på väg ner under decennier är ingen nyhet. Pandemin verkar ha blivit nådastöten. Det definitiva beviset för att svensk travsport inte är en publiksport. Frågan är om någon bryr sig …

Magnus Stålberg Administrator
Gillade analyserandet och charmen i sporten. Dessutom pratades det alltid trav på släktträffarna.
follow me