Lögnaren Alandh – och för det är vi alla tacksamma

Annons

Jag vet faktiskt inte. Men kan man ha mycket mer rätt i det som vi kan kalla ”hur ska det gå i ett kommande travlopp”? Eller kring ämnet som vi kan benämna som ’klaring’, ’drag’, ’stenklar’, ’dunderspik’, ’kan-inte-förlora’, ’lägger aldrig’, ’vinner oavsett position’, ’tar hem loppet minst nio gånger av tio’ och jag skulle kunna hålla på ett bra tag till på liknande tema.

När det gäller Magnus Stålbergs tro, den ytterligt starka, på Milligan’s School. Som han uttryckte i veckans avsnitt av vår podcast.

Nä, så är det faktiskt.
Det är faktiskt svårt att ha mer rätt. Inte minst på en häst som långt ifrån blev favorit. 18 procent hamnade han på till slut, i den avslutande V75-avdelningen.

Mer ’klar’ än den Ohio-födde Milligan’s School var på Axevalla under lördagen går inte att bli.

Mer rätt än Stålberg hade just denna dag, i detta V75-lopp, går banne mig inte att ha.

Hattar av och allt det där!


Jag gjorde ett reportage om den fantastiske, unike, SVT-dokumentärfilmaren Tom Alandh till Travrondens vinternummer för … ja hur länge är det sedan nu? Jag tvingas googla för att se om jag hittar något om det. Jodå. Allting finns på internet. Precis allting, alla svar. Den meddelar oss också helt fruktansvärda sanningar. 2008 var det nämligen. 2008! 13 år sedan! Sedan jag stapplade in genom SVT:s dörrar på Oxenstiernsgatan i gränslandet mellan Östermalm och Gärdet i Stockholm. En smula nervös var jag allt, men hade inte behövt vara det. Och ja, för 13 år sedan hävdade Alandh, både i det där SVT-huset och på Solvallas E-läktare, där vi träffades och sågs för att genomföra våra samtal – trevliga, varma och givande – att han skulle harva på något år ytterligare innan pension. Möjligen två. Max tre.

Nu har det som sagt passerat över ett decennium, ja styvt det och ganska rejält dessutom. Karlrackarn är 77 nu. Och han bara fortsätter. Säger sig ska ånga vidare till när han blir ”80 bast” åtminstone. Jävla lögnare, kort och gott. Och alla är vi lyckliga för att han brutit just det där löftet, eller vad vi nu ska kalla det. Tydligen är det ytterligare en travfilm på gång också …

Och på frågan han fick av en viss Claes Elfsberg när denne ringde upp en dag och undrade varför Tom fick vara kvar på SVT samtidigt som han själv av åldersskäl tydligen ratades av företaget svarade han:
– Det är jävligt enkelt Claes, jag är mycket billigare än du, och på det kom tydligen inga följdfrågor.

Även det gör ju en varm i hela kroppen.


Och se hans senaste såklart, några dagar i november med den fascinerande Jan Troell.


I skrivande stund är alltså Örjan Kihlström på grund av sina ryggbekymmer struken på allt utom Stochampionatets Honey Mearas (som jag personligen tror mest på, men inte förmodade jag att hon skulle bli favorit) och likaledes Redéns Diana Zet i stoleliten inför söndagens Axevalla-giv.

Med det mesta av ett slags grundförståelse inför de olika faktumen; pengar, reglemente, ära och dignitet, allt som tillhör loppet(n).

Ja, allt är väl egentligen i sin ordning. Det bara känns inte helt bra.


Och ni som lyssnat på podden vet att Magnus Stålberg har minst lika bastant ”Milligan’s School-känsla” för en häst i eftermiddagens häftiga upplaga av Stochampionatet! Vågar ni ens inte rygga!?

Vilken det är? Lyssna här!

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me