Utdragna dopningsfallet inkluderar häpnadsväckande omständigheter

I veckans avsnitt av Trottosports podcast tog vi upp ett dopningsfall som härrör sig från januari 2020. Det handlar om hästen Power Memphis, som efter seger i ett montélopp på Solvalla efter ett taget hårtest lämnade ett positivt A-prov. Loppet det handlar om avgjordes den 22 januari 2020. Även B-provet visade sig senare positivt, något som offentliggjordes på Svensk Travsports (ST) hemsida den 23 juni 2020. Alltså numera drygt ett år sedan. Och eftersom ingen dom i fallet hittills ännu kommit ställde vi frågan till ST inför vårt poddavsnitt i tisdags. Och fick följande svar från förbundsjuristen Göran Wahlman:

Av flera olika anledningar har det tyvärr dragit ut på tiden, men på torsdag denna vecka ska STAD samlas för att fatta beslut i ärendet. Sedan brukar det ta någon vecka innan det skrivna beslutet meddelas parterna och offentliggörs”.

Om nu STAD – Svensk Travsports Ansvars- och disciplinnämnd – hade sitt möte i torsdags, så bör vi enligt Göran Wahlman alltså kunna räkna med en dom i slutet av den kommande veckan.

Så varför har det då dragit ut så här mycket på tiden? Kring ett sådant här – får sägas – anmärkningsvärt fall. Som ser ut att handla om ett ärende kring anabola steroider. När det utöver detta också finns en rad andra pikanta omständigheter.

Den aktuelle B-tränaren startade under 2020 vid totalt 90 tillfällen med sina hästar, under 2021 har det hittills blivit 28 starter. Och så sent som vid torsdagens tävlingar i Rättvik (24/6) hade B-tränaren fyra hästar till start. I synnerhet kan man ställa sig ovanstående fråga, den om den långa handläggningstiden, med tanke på att B-tränaren sedan tidigare i svensk domstol har fällts för ett flertal dopningsbrott i andra sammanhang. Bland annat 2012; då B-tränaren för två fall av grovt dopningsbrott, ett försök till grovt dopningsbrott samt häleri dömdes till fängelse i 2,5 år.
Utöver detta har B-tränaren 2019 också dömts till fängelse i tio månader för Grov kvinnofridskränkning och misshandel.

Och inte nog med detta. Den aktuelle B-tränaren står, som styrelsemedlem i aktuellt bolag, också bakom nätbutiksförsäljning av diverse förbjudna medel och preparat inom travsporten, så som franskt blister och DMSO (Dimetylsulfoxid).

EDIT (27/6): Rättelse:
På Svensk Travsport står det följande kring DMSO:
”DMSO finns inte i något registrerat läkemedel eller godkänt preparat för användning till häst i Sverige”.
Däremot får det användas som behandling enligt följande:
”Enligt travsportens lista över karenstider för preparat/substanser (övriga läkemedel) och övriga behandlingar etc. har inflammationshämmande preparat, t.ex. DMSO, en minsta karenstid på 14 dygn före tävling”.

Källor till Trottosport gör också gällande att hot mot vissa tjänstemän på ST har förekommit under utredningen. En annan detalj som försvårat processen är att den aktuella hästen under en period funnits på en annan tränares träningslista.

Detta är möjligen ett par tänkbara orsaker till dröjsmålet, att andra ärenden hamnat före i kön en ytterligare sådan.

Men likväl, 1,5 år för den här typen av fall och med nämnda omständigheter runt sig – det kan väl ändå inte vara rimligt? Och borde inte förbundet agera mot en licensinnehavare som står bakom försäljning av inom travsporten förbjudna preparat?

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me