Vilken Djuse vinner Elitloppet?

Jerry Riordan lutar sig mot en bil.
Annons

Jerry Riordan har två hästar med i Elitloppet på söndag. Två goda vinstchanser.

Ändå brydde sig Riordan inte särskilt mycket om lottningen igår. Riordan tog en tupplur när en stor del av Elitloppet avgjordes. Åtminstone sa Riordans hustru det när Matteus Lillieborg ringde strax efter lottningen. Eller. Det kanske var så att Jerry inte ville prata med Matteus just då?

Hur som helst. Riordan blev nog ganska nöjd när han gnuggade sömnen ur ögonen. Om han verkligen sov? Hans hästar fick hyfsade spår. Till och med ganska bra. Eftersom några av de värsta konkurrenterna hamnade illa till. Nitlotter.

Just det. Gårdagens lottning stökade till det lite. Very Kronos spår åtta. Don Fanucci Zet samma visa. Ridån gick ned direkt för två av de stora. Åtminstone delvis. De två som många höll som favoriter bara några timmar tidigare. Helt plötsligt blev det ett helt nytt lopp.

Oddssättarna på spelbolagen gjorde rockader. Denna morgon är helt plötsligt Moni Viking den som ger lägst odds. Hästen som bjöds in sent. Och knappast ens var aktuell för en månad sedan.

ATG ger 6,75 på Moni Viking. Svenska Spel ligger lite högre. 6,90.

De här oddsen visar att Elitloppet är ovisst. Mer öppet än på länge. Vilket inte minst Ecurie D. är ett talande bevis för. Den häst som länge var ganska stor favorit. De som fortfarande tror på den norsktränade hästen kan nu få elva, tolv gånger. Mumma. Säger säkert några.

Very Kronos har också tillhört favoriterna. Sveriges just nu bästa häst betalar idag runt elva gånger pengarna. Att Very Kronos ger ett betydligt högre odds än Seismic Wave är aningen märkligt. Åtminstone för mig.

Det här visar hur viktigt startspåren anses vara. Med all rätt. Men … är det några kuskar som kan reda ut sådana problem är det Erik Adielsson och Örjan Kihlström. Det krävs nu att de utnyttjar all sin medhavda rutin för att någon av Very Kronos och Don Fanucci Zet skall stå där som slutsegrare.

Jerry Riordan sov alltså. Kanske? På söndag finns inte tid för någon tupplur. Riordan har redan imponerat på mig. I ett lopp där de flesta tränare helst vill ha rutinerade kuskar. Ärrade körsvenner som varit med i sådana här sammanhang många gånger tidigare.

Då väljer Riordan två ungtuppar. Två debutanter. 21-årige Magnus Djuse blir den näst yngste i Elitloppets historia. Bara finländaren Ari Eve var yngre. Eve hade inte ens fyllt 18 år när han tog Madrigal till final 1979. För att senare bli sexa i finalen. Pershing vann. Berndt Lindstedt.

Magnus Djuse kan nu bli den yngste kusken som vinner Elitloppet. Aetos Kronos. Spelbolagen ger runt tio gånger i odds. Magnus såg ju också till så att storebror Mats får vara med på söndag. När lillebror Djuse vann med Gareth Boko i lördags gav han sin två är äldre broder en ypperlig chans i Elitloppet.

Jag tror att en av de här två ungdomarna vinner ett av de största travlopp som går att vinna.

15 gånger i odds får den som tror på Gareth Boko. Lockande. Faktiskt.

Själv slickar jag mig lite om munnen. Efter att ha sett Gareth Boko i årsdebuten skyndade jag mig in hos spelbolagen. Det gick inte att tacka nej till 50 gånger.

Heja Gareth Boko. Mats Djuse. Jerry Riordan. Boko Stables med kompanjoner. Skötaren Heli Tarrimaa.

I veckans poddavsnitt kommer vi att gå igenom alla hästarna i Elitloppet 2021.