Månlykke och Gunnar orsakar travfeber

En leende Gunnar Melander gör tummen upp.
Annons

Månlykke A.M. och Gunnar Melander

Jag skulle vilja säga att jag såg det direkt. Men det gjorde jag inte. För mig inledde Månlykke A.M. sin karriär anonymt. Detta trots att han vann sina fyra första starter och hade nio segrar efter tio lopp. Då i regi Jan-Olov Persson.

Det var förra sommaren jag såg det. Månlykke A.M. dök upp på min skärm och hans utstrålning fick mig att bli snudd på förälskad. På Dannero gjorde han tredje starten för sin nye tränare Gunnar Melander och det blev en enkel seger.

Det var efter det loppet vi pratade om Månlykke A.M. i vår podd och det har vi gjort många gånger sedan dess. Som den blivande kallblodsstjärnan. Och som arvtagare till sin pappa Månprinsen A.M. som så sorgligt fick avsluta jordelivet i slutet av förra året.

Närbild på Månlykke A.M.

Årets första start gjordes i Gävle och intrycket var fullständigt bländande. Månlykke vann enkelt från ledningen och efteråt var Gunnar Melander mer än nöjd. Eller. Han var förvånad. Hästen var mycket bättre än han trott så här i årets första start. Då började man ana – och hoppas.

Låt oss gå till påskhelgen. För 40 år sedan alltså. Det var nämligen påsken 1981 som en ostartad treårig kallblodshingst kom till Gunnar Melander. Någon sommar senare läste jag namnet Lapp Nils i en tidning. Han blev min första kallblodsfavorit. Lapp Nils och Gunnar Melander. Ofta på V65. Oftast med tillägg, och det var något Gunnar inte gillade. Han tyckte att propositionerna var elaka, även om han inte använda just det ordet. Nöjd var han hur som helst inte. Lapp Nils brydde sig inte så mycket om det utan vann 16 av 48 V65-starter. Som ung traventusiast spikade jag oftast.

Två SM-titlar blev det också förresten. Men Lapp Nils bidrag till den svenska travsporthistorien slutade som bekant inte där. Som morfar till Järvsöfaks är Lapp Nils oförglömlig i dubbel bemärkelse.

Gunnar Melander.

Betydelse för svensk travsport har Gunnar Melander också haft. Den varma personligheten och förmågan att presentera kallblodshästar har gjort honom till en av mina stora favoriter i sporten. Därför kändes det självklart att på nära håll försöka följa Gunnar och hans Månlykke A.M. när duon skulle göra sin andra start för året vid Rommes V75-tävlingar på påskdagen.

Hur det gick i det loppet vet vi. Gunnar körde resolut och ekipaget bollade med motståndet. Den insatsen följdes sedan upp med att Månlykke A.M. detroniserade den norska kallblodsstjärnan Odd Herakles som fick sin långa segerrad bruten.

Månlykke A.M. vinner V75-lopp på Romme i Borlänge.

Det är imponerande att Gunnar Melander ännu en gång har en häst som har alla förutsättningar att bli folkkär. Månlykke A.M. är bara sju år. Han har bara gjort 31 starter. Gunnar Melander har den rutin som den svartbrune hingsten saknar. Tillsammans utgör de ett ekipage som garanterat kommer att dra publik till de svenska banorna den dag de får öppna grindarna igen.

För mig är eftermiddagen på Romme redan oförglömlig. Att följa en sammanbiten och koncentrerad Gunnar Melander förbereda sin häst och sedan genomföra en perfekt insats var stort. När så Gunnar till slut sprack upp i ett leende och gjorde tummen upp i segerdefileringen, ja då var upplevelsen fulländad. Jag ser fram emot att få följa Månlykke A.M. och Gunnar Melander de närmaste åren och jag tänker se så många som möjligt av starterna på plats. I den mån det är möjligt, för det här är något av det vackraste jag sett under mitt travliv.

Månlykke A.M. och Gunnar Melander

Månlykke A.M. på väg fram i fältet.

Foto: Magnus Stålberg

Magnus Stålberg Administrator
Gillade analyserandet och charmen i sporten. Dessutom pratades det alltid trav på släktträffarna.
follow me