Souloy är fri – en katastrof för travet

Fabrice Souloy dricker cola
Annons

Den franska travtränaren Fabrice Souloy var avstängd till 2027. Trodde vi. Igår blev han fri och som genom ett trollslag fanns 73 hästar i hans träning.

Souloy dopade hästar med berått mod. För att vinna stora lopp. För att tjäna mycket pengar. Till slut ertappades han. Bilan föll. Tio års avstängning. 500.000 norska kronor i böter.

Straffet blev så gott som verkningslöst. Åtminstone den del som rör avstängningen. För de flesta travtränare hade tio år inneburit att karriären var över. Exit. Punkt. Slut. Fabrice Souloy hittade en nödutgång. Han såg till så att hans svåger Philippe Billard fick en tränarlicens. Även om några hästägare tog avstånd från Souloys metoder blev det flesta hästarna kvar på hans gård.

Svågern blev den målvakt som Souloy behövde. En lösning alla varit medvetna om. Och som de flesta accepterat. Vilket bekräftas av Marjaana Alaviuhkola i en intervju med Travronden. Under de år som Souloy har varit avstängd ”har inga anmärkningar riktats mot hans svågers, Billard, licens”.

Marjaana Alaviuhkola är ordförande i både det svenska travförbundet och den europeiska travunionen. Hon kan nu bara titta på och konstatera att det här beslutet är tagit över travpamparnas huvuden. Enligt Alaviuhkola är det inrikesministeriet i Frankrike som har bestämt att Souloy skall få sin tränarlicens tillbaka.

Trots de vedervärdiga handlingarna mot sina försvarslösa djur har alltså Souloy kunnat fortsätta att träna hästar som om ingenting hänt. Det enda som möjligen stört Souloy är att han inte har kunnat närvara på travbanorna när hans hästar har startat. Men inte heller i det avseendet har det franska förbundet brytt sig särskilt mycket.

Att Fabrice Souloy nu är fri i Frankrike är uppenbart. Vad som gäller i till exempel Sverige och Norge är oklart. Gäller tio år fortfarande i Sverige? Eller är det så att Fabrice Souloy är välkommen till Solvalla under Elitloppshelgen?

Enligt den Europeiska unionen skall ju alla länder efterfölja de domar som respektive medlemsland utdömer. När nu Frankrike har gett Souloy licensen tillbaka är det i så fall fritt fram för honom att tävla i vilket land som helst?

Gårdagens besked en katastrof för travsporten. Ytterligare ett bevis på att reglerna är otidsenliga. Symbolvärdet är tydligt; dopa hästar, skaffa en målvakt, återuppstå efter några år.