En 13-åring i Elitloppet, varför inte?

On Track Piraten och Erik Adielsson.
Annons

Vi är inne i april.

Tiden då det droppas namn inför Elitloppet. Relevanta namn. Märkliga namn. Oavsett, engagemanget känns hälsosamt. Det visar att trots att vi lever mitt i en pandemi så hägrar Elitloppet som av strimma ljus i en mörk tunnel.

On Track Piraten. Chapuy.
Två namn som dök upp i flödet de senaste dagarna.

Erik Adielsson lanserar On Track Piraten. ”För lång och trogen tjänst”. Men inte bara för det. Erik säger i podden i V75 – lördag hela veckan: ”Det finns hästar som är slitna av långt tävlande. Men så som han känns… Det är ett unikum.”

Visst, hästen är unik. 13 år gammal tävlar han vidare, utan att se det minsta sliten ut. Men Elitloppet? Inte för att jag tror att han kan gå till final.
Ändå, det kan vara en viktig symbolhandling. Att en 13-årig häst fortfarande är i så gott skick att han kan vara med i Sveriges största internationella travlopp.
Om sen tränaren Hasse Strömberg och ägarna vill vara med är en annan sak.

När Chapuy nämns skattar tränaren Åke Lindblom lite förläget: ”Det är väl journalister som ligger bakom det där”.

Även om Chapuy är blixtrande snabb från start inser naturligtvis Åke att hästen inte har i Elitloppet att göra.

Det har däremot Don Fanucci Zet. Färjestad i morgon. En av årets mest spännande årsdebuter. Daniel Redéns vackra femåring i Prins Carl Philips Jubileumspokal. Ett lopp som inte så sällan öppnar en väg mot just Elitloppet.

Ecurie D. är naturligtvis ett av de hetaste namnen inför Elitloppet. Vid en titt på spelbolagens oddslistor ser det ut som om Frode Hamres femåring just nu är favorit till segern på Solvalla den sista söndagen i maj.
Därför är det en intressant comeback vi har att se fram mot på onsdag. Då ställs Ecurie D. mot rutinerade topphästar som Makethemark, Milligan´s School och Milliondollarrhyme.

I Dartster F:s lopp får vi en första indikation på hur Ecurie D. har övervintrat.

Dartster F. blev förresten tvåa i Elitloppet 1982. Efter att ha besegrat självaste Ideal du Gazeau i försöket tog fransmannen revansch i finalen.

Notera att båda hästarna var spelade till 20 för tio i den finalen. Tredjehandsfavorit var Snack Bar till 81 för 10. Han blev fyra. ”Idealen” vann till 2,06 i vinnarodds.

Glad påsk.