INSÄNDARE: Cedaroil är inte problemet

Annons


Jag förstår ingenting numera. Här går en veterinär ut och ljuger alla travtränare rakt i ansiktet och svartmålar blistring och säger att det inte har någon bevisad effekt. Nästan alla tränare blistrar någon av sina hästar för att öka blodtillförseln på det ömmande stället. Det är väl blodet som tillför läkande substanser? Rätta mig om jag har fel.

Det är givet att man får vara försiktig, så inte hästen får sårskada av behandlingen, men cedaroil har efter att jag använt det i 100 år inte gett någon skada så hästen lidit av det utan bara gett en viss irritering då man tryckt på stället under max två dagar.  Ingen häst visar heller någon tendens till värk då de äter fullständigt normalt. Alla hästar kan köras lugnt utan att visa stelhet eller hälta. Tråkigt att en aktad veterinär ljuger tränarna rakt i ansiktet och även kritiserar gamla erfarna veterinärer, som förut skrev ut blister för att hästen skulle bli fri från längre tid av ömhet. Nu har vi fått fram ett blister som är något starkare än liniment, som förbjuds för att någon har missbrukat dess effekt och fått allvarliga sår på köpet.

Det är solklart att starka blister skall förbjudas i nutidens djurvänliga syn. Om inte cedaroil har någon bevisad effekt så kan tränarna även sluta med liniment, som då absolut inte ger någon nytta för hästarna. Nej, ta tillbaka förbudet på cedaroil, så Ni blir trovärdiga igen. När en häst får rapp på kroppen blir tränaren helt riktigt bötesfälld och avstängd, men då förbjuds inte piskan för alla körsvenner utan allt går vidare. Varför är det inte samma sak med behandling med cedaroil? Jag tror att det är ett skrämskott för att tillfredsställa alla sprutande veterinärer, där idag främmande ämnen injiceras massvis i unga hästars leder. Om ni förbjuder främmande ämnen i växande hästars leder så kanske vi kan få ett bättre träningstänk och slipper att spruta hästarna i tid och otid. Förbjuds även tungband, som av någon anledning tillåts, så vore vi på rätt väg med travsporten. Det är säkert mer obehagligt för hästen än en lätt blistring. Slentriantänkande tränare har av bekvämlighet inte anammat andra hjälpmedel för att bettet skall ligga korrekt i munnen på hästen.

Varför Sören använde blister var för att han var säker på ett fungerande koncept. På hans tid fanns inte cedaroil, så då var det säkert större risk för sårskador på behandlingsområdet.

Nej, skapa trovärdighet i agerandet så kanske vi kan börja jobba åt samma håll utan att skapa irritation.

Vi har så mycket allvarligare problem att ta tag i, till exempel utländska veterinärer som en del stora tränare använder. I mina ögon tror jag det beror på att de har en bra kunskap om vilka medel som är effektiva utan att dopingklassas eller rentav vet vilka ämnen som ej syns på ett dopingprov. För mig kan det i alla fall inte vara för att de är skickligare på att hitta hältor än våra välutbildade veterinärer.

I min framtida travvärld ser jag att ett användande av olika slags apparater brukas mer av veterinärerna i syfte att stärka skadeområden istället för det enorma injicerandet som sker i dagsläget.

Mvh

Olle Elfstrand