Skitåret mot sitt slut – snart vänder vi blad

Föl i hage.
Annons

Vad är det som händer i vår sport?

Frågan kom från en inte helt okänd travtränare tidigare idag. Sporten han pratar om är förstås travsporten.

Trots ganska stora framgångar under året betecknar tränaren 2020 som ett skitår. Ett bortkastat år. Och det beror inte enbart på pandemin. Nej, det handlar mer om alla skandaler som kopplats till travsporten. Om rubrikerna med negativ klang.

Tränaren rabblar upp händelser; misshandeln av en häst inför inför tv-kameror som skickar knivskarpa bilder vidare, den tafatta hanteringen av ärendet med Propulsion, travtränaren som ägnat sig åt otukt med djur, den förra amatörtränaren som drivit bordell i sin egen bostad. Lägg därtill: makthavare som vägrar att svara på journalisters frågor, plumpa skämt i travets egen tv-kanal, travsporten som i sina krönikor sprider illaluktande hästskit kring sig, ständiga hot och hat på sociala medier, diffusa regler som gör domarnas uppdrag ohållbara.

Skitåret 2020 alltså. Snart kan vi lämna det. Vända blad, som en viss potentat uttryckte det. Innebär det per automatik att dom negativa rubrikerna byts mot glädjefyllda hurrarop? 

Prefixet ”älska trav” har sällan klingat så falskt som just ju.