Westergaard-fallen: Ägarna till en av de dopade hästarna fortsatt trogen

Annons

Mitt ”Dokument Westergaard”, som publicerades här på Trottosport under annandag jul, har rönt stor uppmärksamhet. Det är glädjande, för oss som vill travsporten väl, och önskar en så ren sport som möjligt. I en from förhoppning, om inte annat.

Inte minst från Danmark har många människor hört av sig. Många där är frustrerade. Uppgivna. Över hur situationen runt travsporten i landet ser ut. Kring det faktum att deras ledande och mest framgångsrike travtränare, den nyligen dopningsdömde Bo Westergaard (överklagat till Danmarks överdomstol), trots allt som hänt fortsatt har flera av de tyngre namnen och makten i branschen bakom sig. Från ägarhåll. Från uppfödare. Ja, till och med från journalister.

Så låt oss denna gång syna två andra personer ur detta etablissemang. Dels en av Danmarks stora uppfödare, dels dito på ägaresidan; Gunner Christiansen och Knut Erik Ravn. Vilka trots de dubbla dopningsfallen, Norgehistorien 2015 och årets fall med I.D.Exceptional, trots att det konstaterats att Bo Westergaard uppenbart ljög om förhållandena i Norge 2015, år efter år har fortsatt stötta Bo Westergaard. De båda fanns ju till exempel med på den auktionsresa som gjordes till Lexington i höstas, och som är något som är en årlig tilldragelse för sällskapet (se skärmdump från Facebook längre ner).

Deras agerande och inställning blir nämligen inte mindre intrikat om man tittar tillbaka på det som utspelades i Norge 2015. Och det tillfälle då DNT (Det Norske Travselskap) med chefsveterinär Anne Wangen i spetsen gör ett oanmält besök hos Bo Westergaard. Ett tillslag hos Westergaard där följande hästars prover innehåller höga värden av DMS0: Kijafa, Jacaroo, Punktum Skalflex och Dewyscamper (se skärmdump ovan). Proverna tas alltså den 29 april och i domen från fallet framgår att behandlingen hade gjorts – intravenöst – dagen innan, den 28 april. Gemensamt för dessa fyra hästar var att samtliga var anmälda till Norges V75-tävlingar på Forus tre dagar senare. Ja, utan att vara alltför våghalsigt konspiratorisk tycker jag nog man kan utgå från att DMSO-behandlingen under veckan så att säga gjordes i syfte för att ”toppa” hästarna inför loppen under lördagen.

Och här kommer då herrarna Gunner Christiansen och Knut Erik Ravn in i bilden (etta respektive trea från vänster på skärmdumpen från Facebook som lagts ut av journalisten Karsten Bönsdorf). De äger nämligen tillsammans en av dessa hästar – det vid denna tid femåriga stoet Kijafa. Vilken är andrahandsfavorit i sitt lopp denna lördag på Forus, och körs av Per Oleg Midtfjeld då Westergaard själv sitter upp bakom loppets favorit Deweyscamper. Kijafa vinner detta V75-lopp överlägset. På 1.12,5/2.040 meter. Efter att alltså ha behandlats med stor mängd DMSO fyra dagar tidigare – något som senare alltså ska avslöjas. Detta till trots, att deras egen häst alltså var en de som var involverad i denna stora dopningsskandal, så står de fortsatt bakom Bo Westergaard. De gjorde det då. De gör det nu. Och vidare, återigen: trots att det bevisats (och som indirekt själv erkänts) att Westergaard ljugit. Trots det nya fallet under detta 2023, med I.D.Exceptional.

Det kan inte ses som någonting annat än fullständigt häpnadsväckande.

Och visst. Danmark kunde och kan väl få hålla på med sitt. Det går ju möjligen att tycka. Om det inte vore så att Westergaard figurerar även i större svenska sammanhang och är en maktfaktor i hela sporten. Och i synnerhet – om det inte vore så att Svensk Travsport ju ingår i ett samarbete med Danmark, V75 går ju till exempel ”lämpligt nog” just denna kväll i danska Skive, med just Westergaard i favoritposition i de flesta av loppen.

Så det går ju att känna att man inte direkt tar i från tårna runt att det i dessa dagar bör finnas skäl från Svensk Travsports sida att ”se över” detta kompanjonskap.

Henrik Ingvarsson
henrik.ingvarsson@telia.com

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me