Dopningsfallet med Mathias Andersson: ”Allt pågår som vanligt”

Hagmyrentränaren Mathias Andersson stängdes i maj av i ett års tid, för dopningsbrott. Detta efter ett uppmärksammat tillslag från Svenskt Travsport i december ifjol.
Efter att avstängningen trädde i kraft har bland annat hans V75-häst Doctor Doxey Zenz bytt tränare – på papperet.
Men i själva verket står hästen fortfarande kvar på Hagmyren, i Anderssons stall, och tränas vidare av Mathias Andersson själv. Och på lördag kan Doctor Doxey Zenz ses i travets största skyltfönster – i Gulddivisionen under Rommes V75-tävlingar.

Det var natten mot torsdagen den 1 december som Svensk Travsport slog till mot V75-tränaren Mathias Andersson. Och hans stall inne på Hagmyrens travbana utanför Hudiksvall. I samband med tillslaget drogs travtränarens licens in, under pågående utredning, och V75-hästen Doctor Doxey Zenz fick startförbud.

Efter en lång utredning och process dömdes så Mathias Andersson i maj i år, till ett års avstängning och 50.000 kronor i böter – bland annat för att ha försökt behandla en startanmäld häst med dropp. Efter det lämnade hästen Doctor Doxey Zenz Anderssons stall, för att istället tränas av Gävletravets B-licensierade Daniel Hansson (tidigare också dopningsdömd, i hans fall för anabola steroider). Hansson har av Svensk Travsport tilldelats en godkänd filial utanför Hagmyren, med två boxar.

Det hela ger dock ett intryck av att vara en papperskonstruktion: enligt flera uppgifter och flertalet ögonvittnen Trottosport haft kontakt med tränas och finns Doctor Doxey Zenz fortsatt på Hagmyrens travbana – och körs i träningsjobben av just Mathias Andersson. Hästen finns alltså i det stall han hela tiden huserat i på Hagmyren, och tas om hand av Andersson. Utåt sett nu som ”anlitad hästskötare” hos Hansson. Detta samtidigt som någon Daniel Hansson sällan eller aldrig syns till, enligt mångstämmiga vittnesuppgifter till Trottosport.

Hagmyrentränaren Jan-Ove Olsen är en av de som sett Andersson fortsätta precis som vanligt trots avstängningen.
– Jag står för att jag tycker att det är jäkligt. Det är väldigt irriterande att det kan få vara så här. Allting annat i sporten ska vara minutiöst noga, för oss som sköter oss, exempelvis sådant som att det ska vara exakta datum och tider vid vaccinering; samtidigt då som sådana här saker kan fortsätta precis som vanligt. Doctor Doxey Zenz står i Mathias Anderssons stall, han är här på banan jämt, och körs i alla jobb av Mathias själv, jag ser det hela tiden.

Flera andra kollegor på banan bekräftar dessutom ovanstående omständigheter: just det att hästen står i samma stall som tidigare.

Även Kjell Persson, som jobbar på Hagmyrens travbana, är fullt medveten om situationen med Mathias Andersson:
– Jag tycker att vi som bana har gjort vad vi har kunnat, vi har berättat precis hur det ligger till för Svensk Travsport (ST), men tyvärr fortsätter allting precis som vanligt. Det är svårt att förstå varför det får fortgå och jag har heller aldrig sett Daniel Hansson vara här.

Bild på Doctor Doxey Zenz och Mathias Andersson, den 11 juli, från Hagmyrens travbana.

Robert Karlsson, sportchef på Svensk Travsport, kommenterar det hela så här:
– Jadå, vi har pratat med såväl Hagmyren som andra enskilda personer på banan. Så vi är fullt medvetna om problematiken. Det är klart att uppstallningsplatsen för Daniel Hanssons hästar ska vara på det ställe som det är sagt, annars måste åtgärder vidtagas och jag vet att Hästvälfärdsavdelningen med Mattias Falkbåge i spetsen jobbar med ärendet.

Falkbåge:
– Till att börja med är det så här: att eftersom saken är överklagad, så innebär det att en dom inte vunnit laga kraft. Det gör den först i överdomstolen, säger Mattias Falkbåge, säkerhetschef på ST.
Det innebär, enligt Falkbåge, att så länge som hästen skulle befinna sig på rätt uppstallningsplats, vilket i detta fall är området Hållsta i Hagmyrens närhet, så är Mathias Andersson – i en roll som hästskötare – faktiskt tillåten att köra hästen i träningsjobb.
– Däremot, om omständigheterna visar; att sammantagna vittnesmål skulle peka mot att hästen i-n-t-e står på rätt uppstallningsplats, ja i ett sådant läge kan vi vidtaga åtgärder. Men det är i så fall i första hand mot den person som har hästen på sin träningslista, i detta fall Daniel Hansson.

Doctor Doxey Zenz i en hage vid Anderssons stall, tagen måndag eftermiddag (idag den 14 augusti).

Av våra vittnesmål att döma ser ju onekligen så ut att vara fallet, hur ser du på det?
– För det första, att folk också hör av sig till oss på Svensk Travsport och berättar och vittnar om saken. Det gör det enklare för oss. För det andra, så får man framöver möjligen diskutera ändringar i licensbestämmelserna, till exempel om det är så att en licensinnehavare borde vara avstängd under perioden som en överklaganprocess pågår. För den typen av ändringar i reglementet krävs styrelsebeslut. Ja, för ibland är det så att reglementet inte hänger med, det dyker upp nya frågeställningar och då kan det såklart vara av vikt att ta nya steg, för att helt enkelt komma vidare i jobbet mot dopning. För visst kan det bli lite katt och råtta-lek över det hela som det är nu, avslutar Mattias Falkbåge.

Doctor Doxey Zenz har efter ”tränarbytet” gjort fyra starter, och på dessa totalt tjänat 32.500 kronor. På lördag är det alltså tänkt att han ska tävla i gulddivisionen på Romme, inom V75, för hemmakusken Emilia Leo.
Edit: Under onsdagen har det inkommit kuskändring på Doctor Doxey Zenz. Emilia Leo avstår styrningen, Per Lennartsson ersätter.

Henrik Ingvarsson
henrik.ingvarsson@telia.com

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me