Mönstereleven Wäjersten på väg mot stjärnorna

Annons

Han var en mönsterelev under utbildningen till travtränare. Ambitionen att verkligen bli något fanns där. Vetgirigheten. Enligt en initierad källa var omdömet: blir han inte en topptränare blir ingen annan det heller.

Framtiden var utstakad. Ni vet förstås vem detta handlar om. Just det. Daniel Wäjersten.
2001, som elvaåring, såg han sitt första Stochampionat. Efter segern igår frågade Daniel om jag minns vem som vann det året. Jag tvingades passa på den frågan. Svaret: Volita du Ling. Erik Adielsson körde, Tommy Hanné tränade.

21 år senare står Daniel själv i denna vinnarcirkel. Han hade vunnit med Great Skills. Det är Daniels största seger hittills i hans ganska korta karriär som travtränare.
Att en sådan här storseger skulle komma var väntat. Förr eller senare. Det var inte bara lärarna på tränarutbildningen som förstod att Daniel har det som krävts för att bli en av landets bästa tränare. Alla som följer travsporten har lärt sig vem Daniel Wäjersten är.
Great Skills tränades tidigare av Hans-Owe Sundberg. När Hans-Owe slutade som travtränare fick Daniel Wäjersten ta över. Ägaren Rolf Andersson ville ha sin häst hos ”en ung och hungrig tränare”. Uppdraget var tydligt. Målet var att vinna Stochampionatet på Axevalla.
Vägen dit var varit aningen snårig. En seger på fyra starter i år, inför gårdagens start. I kvalet till Stochampionatet fick Great Skills kämpa rejält för att gå vidare. Hon blev då tvåa efter ett tungt lopp.

Inför gårdagens lopp hade Daniel toppat både form och balans. Han plockade bort de skor som Great Skills sprang med i kvalet. Nu var det fyra hovar utan beslag. Daniel Wäjerstens taktik i loppet blev snabbt tydlig, han satte allt på ett kort. Satsade på att komma förbi favoritduon Debora S.H. och Glamorous Rain. Det lyckades Daniel med. Great Skills tog snabbt hand om ledningen.

Väl där uppstod dock ett problem. Mika Fors ville till varje pris ta över med Lara Boko. Daniel Wäjersten insåg efter några sekunder att det var lönlöst att försöka svara. Ett vinstgivande drag. Bakom Lara Boko fick Great Skills det perfekta loppet. I början av upploppet kom luckan. Lite senare såg det dock kinkigt ut. När Daniel ryckte tussarna ur hästens öron bröt hon ut ett par spår. Tappade fart. Det blev aningen kritiskt. Men Great Skills tog sig samman. Daniel fick henne i sin hand och Great Skills avgjorde till en knapp seger. Värd 2,4 miljoner kronor.

Great Skills med sin skötare Martina Gilijam.

Daniel Wäjerstens vandring mot stjärnorna har varit anmärkningsvärd. Han har på kort tid slagit in sig i toppen av landets tränare. Det har gett honom fina möjligheter. För att hålla till där krävs att det finns hästägare som vill satsa på honom.
Framgång förder framgång. De senaste åren har Daniel hela tiden förstärkt stallet. Great Skills är en av de topphästar som tagit plats i en av Wäjerstens boxar. Segern igår innebär att Daniels hästar i år har sprungit in 10,7 miljoner kronor. Han är därmed fyra i tränarnas toppliga när det gäller inkörda pengar.

Jag kan inte påminna mig att en tränare nått toppen på så kort tid som Daniel Wäjersten. Han lär stanna där i många år. Dessutom har Daniel en värdefull egenskap. Han är skicklig både som tränare och kusk. När jag bytte några år med Daniel Wäjersten igår kändes det som om han inte riktigt förstått vad han just hade ställt till med. Den annars så pratsamme Daniel hade svårt att få fram orden. Svårt att berätta om hur han just då kände sig. Han sammanfattade det ganska träffande: ”jag känner mig helt tom”.

Daniel Wäjersten har Bergsåker som hemmabana. Det skulle dock inte förvåna om inom en snar framtid flyttar till sina hemtrakter. Åby alltså. En bana som är i stort behov av en topptränare sedan Robert Bergh gav upp och flyttade hem till Sundsvall.

Till sist: Publiken sviker travsporten. Trenden är tydlig. Det har vi sett länge. Folk avstår från att åka till travbanorna. Inte ens de stora arrangemangen lockar folk längre. Vi såg det igen under helgen. Det finns naturligtvis flera skäl till detta. Efter att har pratat med många människor i helgen är jag övertygad om åtminstone en sak: avsaknaden av totoluckor och att kontanter inte går att använda. Travsportens företrädare har inte lyssnat på sin publik, sina kunder. Sådant brukar vara ödesdigert.

Lennart Persson