Giganten tvingas lämna scenen

På någon enstaka minut blev Prix d’Amérique ett helt nytt lopp. Ägaren Antonio Somma meddelade då, via twitter, att hans häst Face Time Bourbon inte kommer att starta i världens största travlopp på söndag.

En skada stoppar Face Time Bourbon. Någon timma senare kom besked om att hästen troligen aldrig mer kommer att tävla. Det berättar Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato (bilden) för den franska radiokanalen France Bleu.
Två dramatiska nyheter. Sensationella nyheter. Som att vi idag skulle få veta att skidkungen Johannes Höstflot Kläbo inte kan vara med i OS.

Roquepine vann tre raka segrar i Prix d´Amerique i slutet av 60-talet. Bellino ll gjorde det i mitten av 70-talet. Ourasi åren 86 – 88.
Sen dess har ingen häst lyckats med den bedriften. Inte ens Varenne. Han fick nöja sig med två raka segrar. Samma för Ready Cash. Och Bold Eagle.

Face Time Bourbon har vunnit Prix d´Amerique de senaste två åren. Med Björn Goop i sulkyn. Sedan dess har Goop fått sparken som kusk. Eric Raffin har tagit över. På söndag var det meningen att Raffin, som är av Frankrikes vassaste kuskar, skulle vinna sitt första Prix d´Amerique.

Så blir det alltså inte.

Face Time Bourbon har inte startat sedan den 12 december. Han fick då stryk av Etonnant i Prix de Bourgogne på Vincennes. En märklig förlust. Eric Raffin hade loppet i sin hand när Face Time Bourbon tappade farten den sista biten in mot mållinjen.
Det var inte likt Face Time Bourbon. Redan då infann sig farhågor om allt inte stod rätt till. När tränaren senare meddelade att det inte blir någon mer start inför Prix d´Amerique uppstod nya tvivel.

Nu vet vi. Face Time Bourbon har en allvarlig skada i en hov. Det känns som att en makalöst fin karriär är över. Face Time Bourbon har vunnit i 35 av sina 43 starter. Hästen har sprungit in runt 33 miljoner kronor.

När katten är borta dansar råttorna på bordet. Så brukar det heta. Med Face Time Bourbon ur loppet blir Prix d’Amérique hur öppet som helst. Nästan vem som helst kan vinna. Årets upplaga blir en av de mest ovissa på länge, mycket länge.

Etonnant seglar nu upp som en av favoriterna. Det var alltså han som slog Face Time Bourbon på Vincennes i mitten av december. Sedan dess har Etonnant gjort en start i Bordeaux. Där fick Etonnant stryk av för oss ganska okända hästar. Han blev bara åtta.
Men så fungerar det i Frankrike. Etonnant var med där för att få ett lopp i kroppen. En genomkörare, helt enkelt.

Och visst känns det lite extra trist nu att Daniel Redén tvingades kasta in handduken för sin Don Fanucci Zet för några veckor sedan?

Lennart Persson