Hyrkuskarnas argument haltar

Annons

Har hyrkuskarna för dåligt betalt? Den uppfattningen tycks några bland landets kuskelit ha. De vill ta ut högre och flera avgifter när de deltar i ett travlopp.

Stefan Persson (bilden ovan) drog igång den här debatten. Persson tycker inte att han får tillräckligt bra betalt för det jobb han lägger ned. Flera av hans kollegor hänger på. Kuskarna vill kunna ta ut en uppsittningsavgift på mellan 350 och 500 kr. Nu är avgiften 200 kr för amatörtränade hästar. Ägarna till hästar i proffsträning slipper avgiften. För alla blir det en höjning. Mest för de som har häst i träning hos proffstränare. För det är hästägarna som kommer att få betala. Ingen skall kunna inbilla mig något annat. Jag har respekt för Stefan Perssons utspel. Alla har naturligtvis rätt att tycka att dom tjänar för lite. Undersköterskor. Sopkörare. Taxichaufförer. Diskare. Lärare. Poliser. Travkuskar.

Att alla alltid vill tjäna mer är naturligt. Däremot tycker jag resonemanget bland kuskarna haltar. Ett argument är att ”vissa tävlingsdagar tjänar vi inte en enda krona”. Så fungerar det. Ibland tjänat man inget. Ibland lite. Ibland väldigt mycket. Att en kusk åker hem från en sen kväll utan att ens ha dragit in till bränslet händer förstås då och då. Att samma kusk kan tjäna hundratusen eller mer i ett enda lopp hör också till sanningen. För att ta Stefan Persson som ett exempel. Ifjol vann han Svenskt Travoaks med Björn Goops Eagle Eye Sherry. Förstapriset var 2,8 miljoner kronor. Det innebär att Persson kunde fakturera 140 000 kronor. För ett enda lopp. Ulf Ohlsson är en av de kuskar som tjänar mest. Han har i år kört in 34 miljoner kronor. Med tanke på att han debiterar olika för proffs-och amatörtränare har han fakturerat mellan två och tre miljoner. Därmed kan Ulf både ta ut en hyfsad lön samt att låta någon miljon, eller mer, fylla på kassan i hans aktiebolag.

För Ulf Ohlsson (bilden ovan) blir en höjning av uppsittningsavgiften ett riktigt kassaklirr. Ulf kör runt 2 000 lopp per år. Med 350 kr i avgift skulle det innebära att Ulf nästa år kan fakturera minst 700 000 kronor. Enbart för uppsittningarna. Om han fortsätter i samma takt, vill säga. Att de bästa utövarna skalla ha bra betalt är glasklart. Fotbollsspelare. Hockeyspelare. Primadonnor. Skådespelare. De som lockar stor publik till arenor och salonger. De som ligger bakom lukrativa tv-avtal. Som får sponsorer att hänga med på tåget. Hjulen snurrar.

Ändå: i slutändan måste någon stå för kalaset. När det gäller fördyringen att anlita kuskar är det utan tvekan hästägarna som får betala. Var går smärtgränsen?

LP