Jerry Riordans slangning går inte att blunda för

Att det inom travsporten rapporteras om tunga dopningsärenden internationellt, det är inte direkt ovanligt. Bara de senaste veckorna har såväl en stor härva i USA, där FBI genom avlyssning fått fatt i ett rejält antal fuskare, som fällande domar av koboltdopning i Frankrike uppmärksammats.
Men Sverige då? Är det rent här? Är det verkligen det?

För jo, det har ju varit mycket diskussion och utspel från svenska aktiva den senaste tiden, antydningar om att oegentligheter även finns i vår sport och att den sannerligen inte är så ren som många vill ha den till.
Och idag kan Trottosport efter en längre tid av arbete, med hjälp av bilder och en rad vittnesmål, visa på vad som ska försiggå i åtminstone ett stort och framgångsrikt travstall i landet.

En typ av förehavande som inte är tillåtet. Bilderna vi kan publicera är tagna på träningscentrat Grosbois i Paris, den 25 januari 2019, där Halmstadtränaren Jerry Riordan syns utföra så kallad ”slangning” på en av stallets då tränade hästar – det italienskfödda stoet Zahra Mil. Slangning är egentligen ”nässvalgsondning” (en slang genom näsborren går ner till magen). Vad som tillförs under slangningen vid det aktuella tillfället är oklart. Däremot är en sak helt säker: en tränare med svensk licens är förbjuden att utföra en sådan handling själv. ”Nedförande av nässvalgssond och/eller infusionsbehandling får endast utföras av veterinär”, som det står om saken i Svensk Travsports antidopningsreglemente (se nedan). Vid tillfället fanns enligt våra uppgifter ingen veterinär på plats, utöver Riordan endast också hästens skötare.

Ur Svensk Travsports antidopningsreglemente.

Och enligt vad vår kartläggning visat är det fenomen vi ser på bilderna ingen tillfällighet. Så här säger en tidigare anställd hos Jerry Riordan till Trottosport:
– Det sker hela tiden. Jerry är en duktig tränare, visst, men han gör också saker som man bara inte ska hålla på med. Och bland annat av den anledningen kunde jag inte vara kvar där. Jag ville inte lära mig att slanga, som han tyckte. Jag vill ha en ren sport, där alla tävlar på lika villkor. Riordan slangar kontinuerligt sina hästar efter träningsjobben, inte sällan med DMSO.

Slanging som sagt. Utförandet används till exempel som ett inom hästsporten verktyg för så kallad milkshakedoping. Där det sker en tillförsel av substanser som bikarbonat eller citrat. Detta gör att hästarna inte känner av mjölksyra på samma sätt som de gör i normalt tillstånd, och hästarnas tröskel för trötthet höjs väsentligt. Det är också förekommande i hästvärlden att på detta vis – som vår källa säger – just tillföra medikamentet DMSO (Dimetylsulfoxid), ett medel med antiinflammatoriska (och som håller borta bakterier) och smärtlindrande egenskaper och som i detta användningsområde – slangning – är förbjudet. Slangning kan även användas för intag av vitaminer och annan vätska, som vid näringsbrist.

Att det på bilderna är just hästen Zahra Mil kan vi härleda till stoets väldigt karaktäristiska bläs; här syns hon till exempel vid en vid tillfället tidigare seger på Solvalla. Dagen efter det att bilden togs på Grosbois segrade Zahra Mil på Vincennes, under Parisbanans Prix d’Amérique-helg. Hon passerade mållinjen som vinnare på 1.14,7/2.700 meter och delade ut 9.50 i vinnarodds.

Vi har varit i kontakt med ytterligare ett ansenligt antal personer runt Riordan och fram träder ett mönster. Många som har varit med och upplevt och bevittnat när det på Halmstadtravet skett otillåten och kontinuerlig hantering av Jerry Riordan själv. Såväl när det gäller nässvalgsondning/slangning som annan typ av behandling. Typer av utförande som alltså alltid utan undantag ska handhas av veterinär. Ett stort antal av de vi pratat med önskar dock att inte citeras eller namnges, detta på grund av rädsla för hot och vedergällning.

Solvallatränaren Roger Walmann gick i förra veckans avsnitt av podcasten Travpodden till starkt angrepp mot ST och dess antidopningsarbete. Och uttryckte där just att det enligt honom förekommer mycket fusk inom den svenska travsporten. Bland annat uttalade han att: ”ST har bestämt sig för att släppa igenom det här och blunda för allt som heter doping och medicinering, det är en fri marknad i Sverige”.

Och det är ingen tvekan om att det just nu bubblar i leden. Det pratas. Det diskuteras. I en anda av att: ”det får vara nog nu”. Nyligen antydde ju till exempel Conrad Lugauer i samband med att en tevekamera under en V86-onsdag på Jägersro lyckades fånga honom; att den konkurrent (just från Jerry Riordans stall) hans häst blivit besegrad av inte var en normal prestation och händelse.

Trottosport har varit i kontakt med ett flertal tränare den senaste tiden, som stämmer in i Roger Walmanns kritik. En av dem säger så här:
– Jag har upplevt det precis så också, så som Roger säger, och blivit alltmer uppgiven. Desillusionerad. ST har i många, många år legat efter och inte velat ta tag i de problem och uppgifter som finns. Visst kan vi aktiva kanske göra mer, ta ställning och reagera, men det kan egentligen heller inte vara en lärlings eller en catchdrivers eller andra tränares uppgift att också behöva städa upp i sporten. Det är ST:s ansvar. De har resurserna, de har möjligheterna. Men viljan att på riktigt ta tag i saker finns inte. Många av oss aktiva vet att det fuskas, och det är klart att det är oerhört frustrerande att bli slagen av en konkurrent som är manipulerad.

Och fortsätter:
– Vi vet att det avslöjas fusk i humanidrotten. Vi vet att det avslöjas fusk i den internationella trav- och galoppsporten. Vi ser osannolika prestationer inom svensk travsport i de penningstinna loppen, men ingen avslöjas av ST. Är det trovärdigt?

Robert Karlsson, sportchef på ST som inte sett bilderna men fått de beskrivna för sig, är positiv till att det här uppmärksammas.
– Det du beskriver är oerhört tråkigt att ta del av och höra talas om, för ifall travsporten ska inkludera fusk och handlingar som gör att vi inte tävlar på lika villkor, då har den liksom inget grundfundament att stå på. Men kan vi få igång något bra på längre sikt av att det kommer fram saker, att något så att säga rullar igång, då ser jag det ändå som något bra. Jag har ingenting emot att det kommer upp sådana här avslöjanden i ljuset.

Befinner ni i ert arbete, hur ska man säga, för långt efter eventuella fuskare?
– Jag är ny på min post, och har personligen ännu för dålig detaljkunskap, men det är möjligt att vi inte är tillräckligt vassa och inte har de rätta metoderna i allt det arbete hos oss som trots allt görs. Hur som helst kommer det att kungöras ett nytt form av vapen mot dopingen under november månad, en helt ny sak som vi tror kommer att ha bra effekt. Jag kan inte specificera mer än så i dagsläget.

Dag Ekner är ordförande på Halmstadtravet och kommenterar på följande sätt när han får se en av bilderna:
– Ja, jag ser en häst och en slangning som pågår, och tänker såklart det här inte är bra. Inte är bra alls. Jag är givetvis emot emot all form av åtgärder – om det så är drivning eller icke tillåtna behandlingar – där vi utnyttjar hästarna på fel sätt. Så det här är inte bra. Naturligtvis. Att det skulle pågå sådana här saker i Halmstad är däremot ingenting som jag upplevt eller hört talas om.

Henrik Ingvarsson

henrik.ingvarsson@telia.com

Växte upp i den kritvita travfläcken Blekinge, men lyckades via en halvkringlig väg på något vis ändå ”trilla dit” i tidiga tonår.

follow me