En tyst dag på travbanan

Annons

Harry Boy gör v-tecknet i ett fönster på ett stängt café.

I över ett års tid har svensk travsport tävlat i tystnad. Inga applåder. Inget sorl. Ingen publik. Inga hästägare. Svensk travsport har stängt sina grindar. Trottosport besökte Romme i samband med banans V75-tävlingar på påskdagen för att leta efter den stämning som inte längre finns.

Det ska sägas direkt. Bortsett från några enskilda större arrangemang så har svenska travtävlingar avgjorts inför allt tommare åskådarplatser. Ändå är den travsport som bedrivs under pandemin något helt annat. Värmningar, defileringar, segerdefileringar och lopp genomförs i en märklig tystnad. Raderna av tomma bänkar i de stora läktarbyggnaderna och restaurangernas obesatta bord gör det smått kusligt att gå runt på banan.

Den svenska flaggan och Dalatravets flagga står rakt ut i vinden.

Just den här tävlingsdagen blåser det kraftigt över Tunaslätten där Rommes bana ligger. Vinden fyller den tomhet som annars hade funnits. Den gör det även svårt att höra det enda ljud som finns. Det som kommer ur högtalaranläggningen.

Tävlingarna genomförs som vanligt. Speakern läser resultat för den publik som inte finns där för att anteckna. Alla funktionärer är på plats. Att det krävs en hel del personal för att genomföra tävlingarna märks när de alla samlas för en tyst ceremoni i vinnarcirkeln. Det är banans sportchef Kaj Närhinen som avtackas efter åtta år på sin post. Allt sker snabbt. Funktionärerna sluter plötsligt upp runt vinnarcirkeln och en kort avtackning sker. Inget sägs i högtalarna. Ingen publik tittar på. Samtliga inblandade står utspridda och påminner om varför ingenting är som vanligt.

Rommes sportchef Kaj Närhinen avtackas i vinnarcirkeln.

De enda som har tillträde till banan förutom aktiva och funktionärer är media. Under pandemin är svenska travbanor rena arbetsplatser. Det är därför de kan fortsätta verksamheten. Kanal 75 dominerar med alla som är inblandade i ATGs olika produktioner. Till det kommer några fotografer som rör sig kring banan. När jag frågar hur många skrivande journalister som sitter i pressrummet är svaret tre stycken.

Även om jag varit på några tämligen publikfria travdagar genom åren så kan den här dagen inte jämföras med någon annan. Det närmaste jag kommer är väl de gånger jag varit på en bana för att se ett jobb på en tävlingsfri dag. Nu är givetvis förutsättningarna helt annorlunda. På plats finns våra bästa tränare och kuskar. Och där är allt som vanligt. Per Lennartsson retas med Jörgen Westholm över mållinjen när han vinner med Robert Berghs Easy Cash, en häst som tidigare tränades av just Westholm. On Track Piraten studsar runt i bakvarv med Hans R Strömberg och visar med all önskvärd tydlighet att han trivs på Romme. Och i högtalarna hörs Lars Lindh med sina värmningstips. Det är bara publiken som fattas. Den enda som verkar nöjd är Harry Boy i den stängda sommarpaviljongen.

Ett travlopp på Romme.
V75-2 går ut på sista varvet. Foto: Nina Eriksson

Segerdefilering inför tomma läktare.
V75-1 defilerar.

En fotograf tar bilder på hästarna när de passerar.
Fotografer, aktiva och funktionärer. De enda som syns på och omkring banan.

Segerdefilering inför tomma läktare.
Segerdefilering efter V75-1.

Vattenbilen vattnar Rommes lilla bana på interplan.
Banan på innerplan vattnas.

On Track Piraten sträcker ut för sin tränare Hans R Strömberg.
Publik eller inte. On Track Piraten älskar Romme.

En tv-fotograf tittar på sin mobiltelefon i väntan på något att filma.
I väntan på lopp.

Foto Magnus Stålberg, om inte annat anges.

Magnus Stålberg Administrator
Gillade analyserandet och charmen i sporten. Dessutom pratades det alltid trav på släktträffarna.
follow me