Bakom dörren stod Björn Goop och väntade

Annons

Anders Ström fattade galoppen. Årets upplaga av Prix d’Amérique är ihålig. Därför såg Anders till att hans tränare Sabine Kagebrant anmälde Joviality till loppet. (28 januari).

Därmed är den sista pusselbiten på plats. I den lucka som uppstod när San Moteur blev skadad.
Redan där blev Prix d’Amérique kraftigt desarmerat. San Moteur tillhörde ju favoriterna i loppet. När sedan Idao de Tillard tvingades stå över genrepet, Prix de Belgique i söndags, blev loppet ännu lite öppnare. En förkylning satte stopp för den sedan länge stora favoriten i Prix d’Amérique.

För kretsen kring Jovailtiy var det viktigt att få en fransk kusk till loppen på Vincennes. Därför valdes Erik Adielsson bort. Han som har kört stoet i alla hästens starter sedan hon kom till Sverige. Erik som vann både Drottningens Pokal och Svenskt Travderby med Joviality under fjolåret.
Valet i Frankrike föll på Benjamin Rochard. Min nya favorit bland kuskarna på Vincennes. En kusk som alltid kör vårdat – och som använder körspöet ganska sparsamt. I lördags körde Rochard ett perfekt lopp. Jovilaity blev då tvåa bakom Jean Michel Bazires stora stjärna Jushua Tree i Prix de Croix på Vincennes.

Anders Ström siktar mot en ny storloppsseger.

Tyvärr är Benjamin Rochard inte tillgänglig i Prix d’Amérique. Han skall där köra Philippe Allairs Izoard Vedaquais. Därför tvekade Anders Ström om Prix d´Amerique när jag efter loppet i lördags hade en konversation med honom. Dock var dörren inte stängd. Och bakom den på glänt öppna dörren stod Björn Goop och väntade. Han som egentligen skulle ha kört San Moteur.
I går kom beskedet. Joviality skall starta i Prix d’Amérique. Hon kommet att köras av Björn Goop. Han som har vunnit Prix d´Amerique tre gånger. Readly Express (2018). Face Time Bourbon (2020 och 2021).

Joviality har alltså vunnit Svenskt Travderby. Hon går därmed i samma hovspår som Queen L., Ina Scot, Maharajah och Readly Express. Fyra vinnare av det franska travloppet. Fyra hästar som tidigare i karriären hade vunnit Derbyt.

Gårdagens besked var synnerligen välkommet. Ett besked jag hoppades på efter insatsen i lördags. Nu har vi två svenska hopp i världens största travlopp. Hail Mary och Jovilaity. Spelbolagen reagerade också kraftigt på gårdagens information. Joviality har länge stått i 50 gånger pengarna som vinnare hos ATG. Igår eftermiddag stod Joviality i 45 gånger. Några minuter efter beskedet var oddset nere i 20 gånger. På plats (placeringarna 1 – 3) var oddset innan beskedet 9.50. Det sänktes snabbt till 5.00.

Kalla mig gärna naiv – jag tror faktiskt att Joviality kan vinna Prix d’Amérique.

LP