Adrian Kolgjini slår bakut – vägrar delta i jippot

Annons

Omröstningen sprack innan den började. Adrian Kolgjini slog bakut. Vägrade att delta. Berättade i Aftonbladet att han inte ville vara med i jippot kring Elitloppet. Även om han tidigare i veckan hade sagt ja till Anders Malmrots förslag om en omröstning. Nu hänvisar Adrian till att han inte kan förbereda sin häst tillräckligt väl med bara en veckas varsel.

Därmed försvann storfavoriten i denna av många ifrågasatta metod att plocka ut en häst till Elitloppet. Upstate Face hade sannolikt klarat av denna extra chans. Namnet Kolgjini räcker långt. När jag tidigare idag frågade mina anhängare på twitter om vilken häst de föredrog fick Upstate Face hälften av rösterna. Innan strykningen alltså. Calle Crown och Night Brodde fick 20 procent vardera. När jag skriver detta så har Calle Crown tagit en ganska klar ledning i min egen lilla omröstning. Bakom Upstate Face alltså.

Frågan är nu om någon reserv går in i stället för Kolgjinis häst? När den jippobetonade omröstningen offentliggjordes igår så blev det ett herrans liv. Inte helt oväntat. Många anser att Elitloppet dras ned i smutsen av den oseriösa hanteringen. Som om folket skulle rösta in ett lag i Allsvenskan i fotboll. Skrev någon. Själv tyckte jag varken bu eller bä. Hade svårt att tvinga fram en bestämd uppfattning. Försöker inse att det år svårt att hänga med i alla moderna nycker. Att tiden är på väg att rinna ifrån oss som var med på den tiden då det var roligt, riktigt roligt, med trav.

Jag kan tänka mig att den gamle elitloppsgeneralen Rune Stolt vänder sig i sin grav. Att den vackra skapelse han var med och byggde nu förstörs av klottrare. För Rune var det viktigast att skapa ett sportsligt Elitlopp av högsta möjliga kvalité. Inte att ägna sig åt massa PR-jippon eller TV-tid. Det fanns en tid då försöken presenterades först på söndag kväll. I text-tv. Och vi nöjde oss med det. Adrian Kolgjini har en poäng i sitt resonemang. Alla hästar borde vara klara för loppet i så god tid att tränarna får rätt förutsättningar att förbereda hästen. Det handlar ju trots allt om ett av världens största travlopp.

Till sist: Omröstningen gäller tydligen plats nr 16. Den plats som egentligen sedan länge redan är upptagen.

Lennart Persson

Foto: KANAL75